Senaatintori turmellaan taas kerran jättiterassilla

Helsingin arvokkainta kulttuurimuistomerkkiä ei saa uhrata kaupallisuuden alttarille.

Helsingin Senaatintori täyttyi ravintolapöydistä kesällä 2020.

21.1. 14:15

Helsingin Sanomat kertoi (20.1.), että kaupunki on tehnyt Helsingin kaupunkitilat -yhtiön kanssa viisivuotisen vuokrasopimuksen, jolla Senaatintori luovutetaan yhtiön käyttöön jättiterassin pystyttämiseksi aukiolle. Järjestelyt ovat kuulemma paraikaa meneillään. Nyt yhtiö hakee jo operaattoria, joka vastaisi alueen liiketoiminnasta.

Miten tällainen asia voidaan päättää noin vain salassa kysymättä siitä helsinkiläisiltä tai heidän luottamushenkilöiltään? Eikö tässä pitäisi myös kysyä rakennussuojelun ja kulttuurihistorian viranomaisilta ja asiantuntijoilta, miten tällainen järjestely sopii. Kyseessä on sentään Helsingin, ehkä koko Suomen merkittävin ja asemakaavalla tiukasti suojeltu aukio, rakennushistoriallinen monumentti.

Viime kerralla Helsingin yliopiston ja Valtioneuvoston talon sisäänkäynnit peitettiin mauttomilla vessarakennelmilla, kirkon portaiden juureen laitettiin rivi myyntikojuja, aukion laidoilla oli pysyvästi suurikokoisia jäteautoja ja muita kulkuneuvoja ja Aleksanteri II:n patsaan juurella kaupattiin myyntivaunusta lonkeroa. Terassipöytien päivänvarjot peittivät myös näkymiä.

Jos Rooman kaupunkisuunnittelusta vastaavat luovuttaisivat Pietarinkirkon aukion viideksi vuodeksi pizzaa mutustelevien ja viiniä maistelevien ihmisten ruokailupaikaksi, Italian hallitus ja katolisen kirkon konsistorikin varmasti puuttuisivat asiaan.

Kaupungin kaavoitustoimen johto varmasti sanoo, että kyllä hankkeesta vielä pyydetään tarvittavat lausunnot. Ehkäpä, mutta kuka uskoo, että ne johtaisivat mihinkään. Asiahan on jo päätetty, vuokrasopimus tehty ja jättiterassi päätetty toteuttaa joka tapauksessa.

Helsingin arvokkainta kulttuurimuistomerkkiä ei saa uhrata kaupallisuuden alttarille. Joka paikassa ei tarvitse olla pöhinää.

Lauri Nordberg

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen 1970–1992, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide