Voiko poliittinen tahto vinouttaa opetussuunnitelmia?

Miten politiikka vaikuttaa opetussuunnitelman laatimiseen?

23.1. 2:00

Opetushallituksen opetusneuvokset Päivi Nilivaara ja Marjo Rissanen esittivät opetussuunnitelmien laatimiseen mielenkiintoisen näkökulman (HS Mielipide 22.1.). He kirjoittivat, että ”opetussuunnitelma on aina aikansa poliittinen tahdonilmaus ja käsitys siitä, mitä on tärkeää oppia ja osata tulevaisuudessa”.

Jos tätä tulkitaan aivan kirjaimellisesti, opetussuunnitelman voi rakentaa ilman asiantuntijaosaamista, poliittisin perustein valikoituihin asioihin pohjautuen. Tällä lausumalla myös Venäjän nykyisen presidentin toiminta sikäläisten opetussuunnitelmien muokkaamiseen olisikin normaalia ja hyväksyttävää toimintaa.

Poliittisella tahdonilmauksella jopa koulussa opetettava historia voidaan kirjoittaa uusiksi. Toivottavasti tämä ei sentään ollut opetusneuvosten ilmaisun tarkoitus.

Jarkko Lahtinen

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide