Voiko Suomesta tullut kotoutua Venäjälle?

Venäläisten tapojen omaksuminen käy nopeasti ja venäläistä ajattelua oppii ymmärtämään, mutta Venäjällä asuva suomalainen pysyy silti ulkopuolisena tarkkailijana.

24.1. 2:00 | Päivitetty 24.1. 6:59

Suomeen muuttavilta ulkomaalaisilta odotetaan usein kotoutumista, mikä tarkoittaa muun muassa joidenkin paikallisten tapojen omaksumista sekä suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin tuntemista.

Suomen kieltäkin olisi suotavaa oppia. Poikkeuksen muodostavat englantia puhuvat korkeakoulutetut, joilta sitä ei vaadita. Päinvastoin, helsinkiläispoliitikot ovat ehdottaneet englannin nostamista yhdeksi pääkaupungin virallisista kielistä.

Helsingissä englannin nostaminen virallisen kielen asemaan olisi enää pelkkä muodollisuus. Asioin joitakin aikoja sitten ydinkeskustassa vaateliikkeessä, jossa Pietarista Suomeen muuttanut nuori nainen palveli minua englanniksi. Maassa maan tavalla.

Kun asuu vieraassa maassa pitkään, on integroituminen uuteen asuinpaikkaan väistämätöntä ja jopa välttämätöntä. Se tapahtuu sekä huomaamatta että tietoisesti ponnistellen.

Berliinissä asuva suomalainen kertoo muuttuneensa ”saksalaisen” pihiksi ja Brysselissä työskentelevä ryhtyneensä viljelemään ahkerasti kohteliaisuussanoja. Pekingissä asuva suomalainen kehuu oppineensa kiinalaiset pöytätavat, kuten ruokapöydän sotkemisen ja röyhtäilyn.

Olen asunut Venäjällä yhteensä yli viisi vuotta, mutta olenko venäläistynyt? Ainakin olen oppinut itseään huolellisesti hoitavilta venäläisiltä naisilta uusia kauneusrutiineja, kuten säännöllisen manikyyrin.

Istuin kerran metron pitkällä penkkirivillä, enkä nähnyt kuin yhdet laittamattomat kynnet – omani. Venäjällä monet miehetkin käyvät manikyyrissä.

Venäläinen perusilme on suomalaiselle helppo: suu viivana, ei hymyilypakkoa. Perusilme säilyy, vaikka ympärillä tapahtuisi mitä tahansa yllättävää. Venäläinen ei vähästä hätkähdä.

Juon teetä ruokajuomana muillakin aterioilla kuin aamiaisella. Ja ymmärrän, että ”ei” ei välttämättä tarkoita ehdotonta kieltoa, vaan asiasta kuin asiasta voi usein vielä neuvotella.

En pingota erilaisten pikkusääntöjen takia.

En pingota erilaisten pikkusääntöjen takia, vaan suhtaudun niihin joustavasti.

Tapojen omaksuminen käy nopeasti ja venäläistä ajattelua oppii ymmärtämään, mutta monista venäjän kielen ja Venäjän kulttuurin opiskeluun käytetyistä vuosista huolimatta olen Venäjällä aina ulkopuolinen tarkkailija.

Se ei ole huono asia, vaan auttaa tuntemaan empatiaa niitä kohtaan, jotka pinnistelevät kotoutuakseen Suomeen.

Kirjoittaja on HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide