Helsingin pitäisi luopua karkkitarjoilusta kaupungin liikuntapaikoilla

Jos olisimme olleet Liikuntamyllyn välipalatarjoilun armoilla, nälkä olisi liikuntahetken jälkeen tyydytetty karkilla ja limulla.

Karkkiautomaatilla.

24.1. 2:00

Osallistuin kolmevuotiaan lapseni kanssa Liikuntahulinat-tapahtumaan, joka järjestettiin Helsingin kaupungin Liikuntamyllyssä. Kyseessä on koko perheen liikuntatapahtuma, jossa lapsi ja aikuinen pääsevät matalalla kynnyksellä liikkumaan yhdessä. Omaakin lastani tapahtuma liikutti pomppimisen, polkupyörien ja sählyn peluun muodossa.

Kun tuli kotiinlähdön aika, punaposkinen lapseni kysyi minulta, mikä aulassa oleva laite on. Kerroin sen olevan limuautomaatti. Seuraavaksi lapsi osoitti viereistä masiinaa ja kysyi sen käyttötarkoituksesta. Kerroin laitteen olevan karkkiautomaatti. Meillä oli mukana omat terveelliset eväät. Jos olisimme olleet Liikuntamyllyn välipalatarjoilun armoilla, nälkä olisi liikuntahetken jälkeen tyydytetty karkilla ja limulla.

Helsingin kaupunki tekee hienon teon tarjotessaan Liikuntahulinoiden kaltaisia liikkumiseen ja terveellisiin elämäntapoihin kannustavia tapahtumia. Samalla se tekee mielestäni käsittämättömän myyräntyön salliessaan karkki- ja limuautomaatit liikuntapaikoillaan. Nyt liikuntahetkestä jäivät lapselleni mieleen nopeusjuoksu, naperosähly ja namiautomaatti. Mikä ei kuulu joukkoon?

Olen työskennellyt päiväkodin johtajana, ja sinä aikana luovuimme lisätyn sokerin käytöstä kyseisessä päiväkodissa. Tietysti käytimme jo ostetut tuotteet loppuun, mutta uusia sokerituotteita ei enää tilattu. Kenelläkään ei ollut tästä pahaa sanottavaa. Ei lapsilla, vanhemmilla tai henkilökunnalla. Päinvastoin: vanhemmat olivat mielissään ja asiakastyytyväisyys nousi. Tiedän siis kokemuksesta, että sokerittomuuteen siirtyminen ei vaadi ihmetekoja. Se vaatii päätöksen ja toimintaa. Olisiko Helsingin kaupungin vihdoin aika tehdä tämä päätös ja ryhtyä toimeen?

Emilia Ekholm

varhaiskasvatuksen opettaja

Loimaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide