Lihavuus johtuu useimmiten elintavoista

Lihavuuden ennaltaehkäisyyn tulisi panostaa sekä perusterveydenhoidossa että työterveyshuollossa.

24.1. 2:00

Sisätautilääkäri Iiro Karhiaho (HS Mielipide 21.1.) kirjoitti lihavuuden lääkehoidon yhteydestä lihavuuden periytyvyyteen ja mainitsi, että yksilöiden välisestä lihavuusriskin eroista 40–60 prosenttia selittyy geneettisillä tekijöillä ja/tai sikiöaikaisella altistumisella.

Periytyvyyden korkeat prosentit perustuvat kuitenkin perhe-, adoptio- ja kaksostutkimuksiin. Modernit koko genomia koskevat assosiaatiotutkimukset (GWAS) sadoillatuhansilla ihmisillä antavat aivan toisen kuvan geneettisten tekijöiden merkityksestä. Tätä nykyä tunnetaan jo yli tuhat geneettistä lokusta, jotka ovat yhteydessä lihavuuden astetta kuvaavaan painoindeksiin. Yhdessä ne selittävät ainoastaan kuusi prosenttia painoindeksin variaatiosta, ei kymmeniä prosentteja.

Väestössä muutamalla prosentilla voi olla yhden geenin poikkeavuudesta johtuva, yleensä varhain alkava lihavuus. Terveydenhuollon tulisi tunnistaa nämä henkilöt geenitestillä. Valtaosalla tavallista lihavuutta potevista elintavat ovat pääsyynä lihavuuteen, jonka ennaltaehkäisyyn tulisi panostaa sekä perusterveydenhoidossa että työterveyshuollossa.

Matti Uusitupa

emeritusprofessori, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide