Matokallio on säästettävä rakentamiselta

Asukkaille Matokallion monimuotoinen metsä ja kalliot ovat viimeinen kosketus lähimetsään.

Havainnekuva Matokallion päälle suunnitellusta jääurheilukeskuksesta.

25.1. 2:00

Helsingin Sanomat julkaisi (Urheilu 18.1.) lajiliittojen mielipiteen päivä aiemmin uutisoidusta Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan suosituksesta olla rakentamatta jääurheilukeskusta Matokallion tilalle ja etsiä vaihtoehtoista tonttia muualta, esimerkiksi Vuosaaren liikuntapuistosta.

Jutuissa on valitettavasti jäänyt puuttumaan asukkaiden näkökulma. Lähialueen asukkaat ovat vuonna 2020 perustaneet Pelastetaan Matokallio! -kansalaisliikkeen, jonka adressin on allekirjoittanut jo yli 4 100 ihmistä. Puotinharjulaisille Matokallion monimuotoinen metsä ja kalliot ovat viimeinen kosketus lähimetsään. Aluetta käyttävät virkistykseen ja opetukseen myös myllykyläläiset, myllypurolaiset, lähellä toimivat päiväkodit, koulut ja urheiluseurat.

Nykyinen kaava on suunniteltu vuosikymmeniä sitten, kun haaveiltiin talviolympialaisista. Kaavan muuttaminen on mahdollista.

Helsingin kaupungin pitäisi olla vuosien 2021–2025 strategiansa mukaan sitoutunut suojelemaan ja vaalimaan lähimetsiä ja monimuotoista luontoa. Matokallio täyttää selvityksissä kasvistoltaan ja linnustoltaan monta arvokriteeriä. Alue toimii myös viimeisenä vihersormena Keski-Helsingin ja Itä-Helsingin metsien välillä.

Matokallion tuhoaminen tarkoittaisi valtavan suurta louhintatyötä ja huomattavia haittoja läheisille asuinalueille. Jääurheilukeskuksen eliniän ennuste on noin 50 vuotta, joten kannattaako sen tieltä tuhota satoja vuosia vanhaa luonnontilaista metsää ja ikiaikaisia kallioita?

Ilman monimuotoista luontoa ei ole myöskään hyvinvointia ja talouskasvua, jotka ovat riippuvaisia luonnon tarjoamista palveluista.

Erika-Evely Ee Eisen

moninaisuuden ja saavutettavuuden erityisasiantuntija

viestinnän asiantuntija

Evelina Lorek

liikunta- ja hyvinvointivalmentaja

taitoluistelukoreografi

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide