Ikäihmisille kaupataan turhiksi koettuja palveluja ja heidän osaamattomuuttaan käytetään hyväksi älylaitekaupoilla (HS 19.1.). Digilaitteisiin ja -palveluihin uppoaa helposti merkittäviä summia rahaa, jos turhia tai päällekkäisiä palveluita ei huomata.
Ongelma on yhteiskunnallisesti merkittävä, sillä digilaitteita ei hankita pelkästään viihdekäyttöön vaan yhteiskunnan luomien tarpeiden takia, kun palvelut toimivat yhä useammin verkossa. Siksi korostuu tarve eettiselle ja asiakkaan tarpeet huomioivalle myynnille.
Monen tiedot älylaitteista ovat hyvin vähäiset. Vaihtoehtoja on paljon, ja eteen tulee täysin vieraita käsitteitä. Ongelmana on, että erilaisten lisäpalvelujen kauppaaminen tapahtuu monesti viime metreillä, ja ostopäätös voi perustua kaikkeen muuhun kuin ymmärrykseen.
Asiakkailla on oikeus esittää typeriäkin kysymyksiä ja saada niihin asiallisia vastauksia. Tuttavilta tai digiopastajilta saa vinkkejä siitä, mitä kannattaa huomioida ostotilanteessa ja minkälaisia palveluita kannattaa – tai ei kannata – hankkia. Myyjiltä toivoisi ymmärtävää kohtaamista ja asioiden selittämistä. Tyytyväiset asiakkaat varmasti palaavat ja laittavat hyvän kiertämään!
Nina Ziessler
Vanhustyön keskusliitto, Senior Surf -toiminta
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.