Suomi ja Ruotsi yhdessä Natoon

Millaisen viestin antaisi ratkaisu, jossa Suomi jättäisi naapurinsa oman onnensa nojaan?

Turkki ja Unkari eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.

25.1. 2:00

John Gage kirjoitti (HS Mielipide 21.1.), että koska Turkki hidastaa lähinnä Ruotsin Nato-jäsenyyttä, Suomen pitäisi jatkaa liittymisen tiellä yksin ja jättää rakas naapurimme oman onnensa nojaan. Mielestäni näin ei pitäisi tehdä.

Minkälaisen viestin tällainen ratkaisu antaisi muulle maailmalle? Sellaisen, että Suomi nöyrtyy diktaattorin edessä ja tekee kaiken, mitä Johtaja vaatii. Ja sellaisen, että tiukan paikan tullen Suomi hylkää liittolaisensa ja tavoittelee ainoastaan omaa etuaan. Ei kovin vahva alkuasento tulevalta Nato-maalta.

Gage väitti, että Suomi ja Ruotsi ”eivät ole siamilaisia kaksosia”. Itse asiassa, jos katsoo Ruotsi-Suomen historian perspektiivistä, Suomi ja Ruotsi ovat nimenomaan siamilaisia kaksosia: ne olivat alun perin geopoliittisesti yksi ja sama maa, josta erilaisten sotien seurauksena tuli kaksi erillistä, itsenäistä valtiota. Näiden kahden Pohjolan demokratian juuret ovat kuitenkin edelleen vahvasti yhteiset, vaikka maissa puhutaan kahta eri kieltä.

Suomessa sanotaan tiukan paikan tullen, että ”kaveria ei jätetä”. Man lämnar inte en kamrat. Inte vi heller!

Michael J. Bailey

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide