Pääkaupunkiseudun metroliikenne on vaikeuksissa

On pelättävissä, että metron kapasiteetti ei riitä kovin pitkään.

Metromatkustajia kuvattuina tammikuussa 2022.

26.1. 2:00

Matkustin tammikuisena lauantaina päiväsaikaan metrolla Itä-Helsingistä kaupungin keskustaan ja jäin pois Helsingin yliopiston asemalla. Junassa oli paljon eri-ikäisiä ihmisiä, myös lapsiperheitä ja vanhuksia.

Helsingin yliopiston aseman pitkistä liukuportaista vain yhdet alas tulevat portaat olivat toiminnassa. Yhdet portaat oli suljettu puomilla, ja ylös menoon tarkoitetut portaat seisoivat. Ylös kiipeäminen portaita pitkin otti voimille, ja matkalla ohitin yhden lepäämään pysähtyneen vanhemman matkustajan. Myös Helsingin yliopiston aseman valotaideteos on jo pitkän aikaa ollut hoitamattomassa, puoliksi sammuneessa tilassa.

Tulin takaisin iltapäivällä Kampin aseman kautta. Edellinen Mellunmäen metro oli peruutettu ja seuraava Vuosaareen menevä metro oli tämän vuoksi tupaten täynnä. Joukossa oli rollaattoria käyttäviä vanhuksia sekä lastenvaunuja. Valitettavasti matkustajat eivät useinkaan välitä merkinnöistä, joiden mukaan eräät paikoista on osoitettu vanhuksille, invalideille ja odottaville äideille. Tuostakin asiasta olisi syytä kuuluttaa metrossa säännöllisesti kuten nykyisin metron ovien väliin tunkeutumisen haitallisuudesta.

On pelättävissä, että metron kapasiteetti ei riitä kovin pitkään. Espoo, joka vaikeutti metroliikennettä rakentamalla liian lyhyitä asemia täysimittaisille metroille, rakentaa metroradan varrelle paljon uusia asuntoja. Espoon metroasemat ovat hienoja, mutta valitettavasti liian lyhyitä.

Jokin aika sitten eräs johtaja katsoi Helsingin Sanomissa, että joukkoliikenteen lipulla ei saa tiettyä palvelutasoa. Käsitykseni mukaan kyseinen johtaja on väärässä paikassa.

Matti Rintala

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide