Turkistarhojen valvonnassa pitää kiinnittää huomiota myös eläinjalostuksen vaikutuksiin

Monta numeroa liian suuri turkki ei ole eläimelle luonnollinen eikä hyväksyttävä olosuhteiden seuraus tai jalostuksen tavoite.

26.1. 2:00

Helsingin Sanomien jutussa (19.1.) kerrottiin eläinsuojelujärjestön ottaneen salaa kuvia kuudelta Pohjanmaalla sijaitsevalta turkistilalta.

Niin kuin yleensä turkistarhoilla todettujen epäkohtien yhteydessä, turkisteollisuuden kommentit keskittyivät yksittäisten eläinten epäkohtiin, kuten silmätulehduksiin, korvatulehduksiin ja hännänpurentaan tai mainintaan ”sairasosastoista”. Oleellista on kuitenkin kiinnittää huomiota turkistarhauksen luonteeseen kokonaisuudessaan. Jokainen voinee kuvista päätellä, että monta numeroa liian suuri turkki ei ole eläimelle luonnollinen eikä hyväksyttävä olosuhteiden seuraus tai jalostuksen tavoite hyvinvoinnin kannalta.

Eläinsuojelulain mukaan ”sellainen eläinjalostus tai jalostusmenetelmän käyttäminen, josta voi aiheutua eläimelle kärsimystä taikka merkittävää haittaa eläimen terveydelle tai hyvinvoinnille, on kielletty”. Turkistarhojenvalvonnassa tulee kiinnittää huomiota paitsi tarhojen olosuhteisiin myös eläinjalostuksen vaikutukseen eläinten hyvinvointiin.

Saana Kauko

eläinlääkäri, Köyliö, Säkylä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide