Nato-kaveria ei helpolla jätetä

26.1. 2:00

Aamulehden mukaan Ruotsin Nato-haaveet ottivat aimo askeleen takapakkia, kun Turkin valtiojohto pahoitti mielensä Ruotsissa järjestetyistä mielenosoituksista.

”Uusi asetelma haastaa Suomea kysymään, kuinka pitkään Suomi voi jäädä odottamaan Ruotsin Nato-jäsenyyden viivyttämistä.”

”On jo moneen kertaan todettu, että Nato-Suomi olisi ilman Nato-Ruotsia vajaa. Ruotsin Nato-jäsenyys antaa Suomen puolustamiselle syvyyttä, Ruotsi on kriisitilanteessa tärkeä apu huoltoreittien kannalta ja lisäksi Suomen ja Ruotsin pitkälle viety sotilaallinen yhteistyö jäisi puutteelliseksi, jos toinen olisi Nato-maa ja toinen ei.”

”Naton, Suomen ja Ruotsin ei pidä alistua Turkin halpamaiselle kiristykselle, mutta niistä ei myöskään ole yksin kääntämään yksinvaltaisin ottein Turkkia hallitsevan Recep Tayyip Erdoğanin päätä.”

”Suomen ja Ruotsin kannalta on rohkaisevaa, että signaalit niin Naton kuin Yhdysvaltojen suunnasta osoittavat, että sielläkin kärsivällisyys alkaa olla koetuksella.”

Lapin Kansa arvioi, että Suomen ja Ruotsin Nato-tiet saattavat vielä erota.

”Sodassa kaveria ei jätetty, mutta horjuvan rauhan aikana tilanne on toinen.”

”Vaikka Suomi ja Ruotsi ovat edenneet ainakin virallisen mantran mukaan rinta rinnan kohti Natoa, Suomen päättäjät ovat epäilemättä valmistautuneet jo matkakumppanin jättämiseen. – – Suomi tarvitsee Naton 5. artiklan tarjoamaa sotilaallista suojaa Ruotsia enemmän.”

Kaleva toppuuttelee hätäisiä johtopäätöksiä.

”Ruotsin ja Suomen samantahtinen eteneminen on myös Naton ja Yhdysvaltojen tahto, eikä rintamaa pidä nyt Turkkiin vaikutettaessa murentaa.”

”Tuskin koskaan Suomessa on odotettu Turkin vaaleja niin malttamattomasti kuin nyt.”

”Toivo on nyt siitä, että vaalit laukaisevat jumin. Jos Erdoğan voittaa, hänen ei ehkä enää tarvitse ahdistaa Suomea ja Ruotsia. Ja jos oppositio voittaa, se tuskin haluaa kiristää Suomea, Ruotsia ja Natoa häikäilemättömän Erdoğanin tavoin.”

Hufvudstadsbladet muistuttaa Naton vapausihanteista ja katsoo, ettei Suomen ja Ruotsin teiden eroaminen ole ratkaisu siinäkään tapauksessa, että Turkin ylläpitämä teatteri jatkuisi vielä maan vaalien jälkeen.

”Natoon kuuluva itsevaltainen maa, joka loukkaa ihmisoikeuksia huomattavissa määrin, estää ihmisoikeuksia vaalivia demokratioita etenemästä järjestön jäseniksi.”

”Naton pitää pystyä parempaan. Jens Stoltenberg, Joe Biden ja kumppanit, Turkkiko Natoa johtaa?”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide