Rahapelijärjestelmää on uudistettava vastuullisesti

Puutteellisesti säädelty lisenssijärjestelmä johtaisi todennäköisesti uhkapelimarkkinoinnin ja pelihaittojen lisääntymiseen.

27.1. 2:00

Sisäministeriö on käynnistänyt selvityshankkeen, jossa tarkastellaan Suomen rahapelijärjestelmän muutostarpeita, joita siirtyminen lisenssipohjaiseen rahapelijärjestelmään digitaalisessa pelaamisessa edellyttäisi.

Rahapeliyhteisö Paf kannattaa nykyisen järjestelmän uudistamista siten, että Suomeen rakennetaan muiden EU-maiden tapaan rahapelaamisen lisenssijärjestelmä. Päätökset on syytä tehdä seuraavalla vaalikaudella.

Lainsäädäntöä on kuitenkin uudistettava hallitusti ja vastuullisesti. Puutteellisesti säädelty lisenssijärjestelmä johtaisi todennäköisesti merkittävästi lisääntyvään uhkapelimarkkinointiin ja kasvaviin pelihaittoihin uusien toimijoiden kiinnostuessa Suomen markkinasta ilman aitoa sitoutumista yhteiskuntavastuuseen. Siksi pelihaittojen vähentämisen pitää olla keskiössä uutta lisenssijärjestelmää rakennettaessa.

Vastuullisesti toteutettu lisenssijärjestelmä tarjoaa pelihaittojen vähentämiseen monia mahdollisuuksia, sillä kaikki peliyhtiöt ovat tällöin saman lainsäädännöllisen sateenvarjon alla. Tämä on tärkeää, sillä tutkitusti pelaajat käyttävät useita eri yhtiöiden tilejä samanaikaisesti.

Tehokkain yksittäinen toimenpide olisi, että kaikki pelaajat joutuisivat asettamaan itselleen keskitetyn talletusrajan koko nettipelaamiselle peliyhtiöstä riippumatta. Tällä vähennetään myös lisääntyvän uhkapelimarkkinoinnin vaikutusta.

Suomeen tulee myös luoda pelaajille toimiva pelikieltojärjestelmä Ruotsin Spelpaus-mallin mukaisesti, jossa pelaajat voivat asettaa itsensä pelikieltoon. Ruotsissa malli on saanut kehuja monilta osin, mutta sekään ei yksin riitä. Suomessa onkin nyt otettava oppia eri maiden toimivista käytännöistä pelihaittojen ehkäisemiseksi uutta suomalaista rahapelijärjestelmää luotaessa. Vastuullisesti uudistettu rahapelijärjestelmä on sekä yhteiskunnan että pelaajan etu.

Christer Fahlstedt

toimitusjohtaja, Paf

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide