Oikeusvaltion tärkein tehtävä on ihmisarvon turvaaminen. Pitkittynyt oikeusprosessi sotii tätä periaatetta vastaan.
Jouduin lähes kaksi vuotta sitten vakavan väkivaltaisen teon uhriksi. Sen jälkeen uskoni oikeusvaltioon on romahtanut oikeuslaitoksen hitauden vuoksi. Oikeusjärjestelmän tilanne nousi jälleen esille, kun juristi Karin Cederlöf kommentoi äskettäin oikeuslaitoksen resurssipulaa (HS Mielipide 16.12.). Tilanteen vaikutuksia rikoksen uhriin ei ole riittävästi huomioitu.
Pitkittynyt rikosprosessi vaarantaa uhrin oikeusturvan, terveyden ja toipumisen. Ensinnäkin oikeusprosessissa uhrin odotetaan kertovan tapahtuneesta realistisesti ja mielellään yksityiskohtaisesti. Uhrin oikeusturvan kannalta tilanne on kuitenkin ongelmallinen, sillä pitkä aika rikoksen tekohetken ja oikeuden käsittelyn välillä vaikeuttaa tapahtuneesta kertomista.
Trauman pitäminen mielessä vuosia kestävän oikeusprosessin ajan on vakava riski terveydelle, sillä rikoksen muistelu kuormittaa muistia ja katkeroittaa. Kun mieli pyörii teossa, on vaikea katsoa eteenpäin elämässä. Pitkä oikeusprosessi altistaa jo ennestään traumatisoituneen ihmisen täysin ylimääräiselle stressille.
Kaikki tämä voi heikentää uhrin menestystä esimerkiksi opinnoissa ja työelämässä sekä johtaa pahimmillaan syrjäytetyksi tulemiseen yhteiskunnasta. Uhrin muu elämä ei nimittäin maagisesti ”mene tauolle” oikeusprosessin ajaksi, vaan teosta syntyneen trauman ohella on edettävä elämässä: tehtävä töitä, opiskeltava ja pyöritettävä arkea.
Oikeusvaltion tärkein tehtävä on ihmisarvon turvaaminen. Tällä hetkellä pitkittynyt oikeusprosessi sotii kyseistä periaatetta vastaan. Se vaarantaa rikoksen uhrin oikeusturvan, terveyden ja toipumisen rikoksesta. Näin ei tarvitsisi olla.
Seksuaaliväkivallan uhri
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.