Teollisen vallankumouksen käynnisti yksinkertainen laite: yhtä Kehruu-Jennyä käyttänyt työntekijä pystyi tekemään kahdeksan kehrääjän työt.
Jos laskee toisin, yksi kehruukone korvasi 87,5 prosenttia yksittäisen työntekijän tekemästä työstä.
Tämä laskelma on pyörinyt päässäni, kun kuuntelee hypeä siitä, miten Chat GPT ja vastaavat tekoälyt mullistavat maailman ja tekevät monista työttömiä.
Ovathan ne hienoja keksintöjä, joille on varmasti paljon käyttöä. Mutta murrosta huutavien pitäisi pystyä osoittamaan tarkemmin, mitkä ja kenen työn osat kone pystyy korvaamaan.
Kehruukoneissa tämä mekaniikka oli välittömästi selvää. Juristien, toimittajien, markkinoijien ja koodaajien työn korvaamisen mekaniikassa on vielä tekemistä.
Tätä kolumnia kone ei nimittäin pysty kirjoittamaan. Tärkein syy on se, että tässä esitetään uusia ajatuksia tavalla, jota kukaan ei ole vielä tähän mennessä käyttänyt.
Generative AI -termistä johdettu suomenkielinen termi ”luova tekoäly” on virheellinen, koska nämä tietokoneohjelmat eivät luo mitään, eivätkä ne ole älykkäitä. Parempi olisi puhua sisältöä tuottavista malleista.
Kieltä tuottavat koneoppimismallit, kuten Chat GPT, ovat hyviä arvaamaan, mikä sana tulee seuraavaksi lauseessa. Tästä syystä ne myös hallusinoivat: keksivät olemattomia lähteitä ja antavat vääriä tietoja yhtä uskottavasti kuin oikeitakin tietoja. Jos yrittää kirjoittaa faktatekstiä Chat GPT:llä, aika ei mene naputteluun, vaan faktojen tarkistamiseen.
Kieltä tuottavat mallit eivät ole älykkäitä – ne vain ratkovat raa'alla laskentateholla hyvin tarkkarajaista ongelmaa eli tekstin tuottamista lähdemateriaalista.
”Kieltä tuottavat mallit eivät ole älykkäitä.
Runsaat kymmenen vuotta on luvattu myös itseajavien autojen mullistavan maailman. Vuoden 2020 piti olla rajapyykki. Tällä hetkellä itseajava Tesla jyrää pikkulapsia testeissä, eikä muidenkaan menestys ole hääviä.
Itseajavat autot ja kielimallit ovat samassa tilanteessa: ne eivät vielä ole valmiita kohtaamaan sotkuista maailmaa.
Myöhemmät versiot kehruukoneista korvasivat yhä suuremman määrän ihmisiä.
Sisältöä tuottavilla koneoppimismalleillla on kiistatta paljon potentiaalia helpottaa elämää ja tehdä osia yksinkertaisimmista työtehtävistä.
Ne ovat kuitenkin työkaluja, joiden vaikutus on rajallinen. Jos vaihtaa hypeväitteissä Chat GPT:n tilalle vaikka kirjoituskoneen, väitteet asettuvat mittasuhteisiin. ”Kirjoituskone mullistaa maailman” – no, tavallaan, mutta en huolestuisi siitä.
Kirjoittaja on HS:n journalistisesta kehityksestä vastaava johtaja.