Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen johtaja Sanna Svahn vertasi (HS 25.1.) ammatillista hoivaa omaishoitoon. Hänen mukaansa asumispalveluissa ei tarvita hoitotyön ammattilaisia, koska omaishoitajatkin hoitavat omaisiaan ilman koulutusta.
Hoivan tutkijoina tiedämme, että omaishoitosuhde on ratkaisevasti erilainen kuin asumispalveluyksikössä syntyvä hoivasuhde. Se perustuu läheiseen ihmissuhteeseen, jonka kautta omaishoitajalla on runsaasti tietoa hoivan tueksi. Palkkatyönä annettava hoiva tapahtuu toisilleen vieraiden ihmisten kesken.
Vaikka omaishoitotilanteissakin osa hoidettavista on hyvin huonokuntoisia, ovat tehostetun palveluasumisen yksiköissä hoidon ja hoivan tarpeet lähtökohtaisesti hyvin vaativia. Työ ei ole pääasiassa ”keskustelua ja kahvinjuontia”, kuten Hyvinvointiala Hali ry:n Arja Laitinen väitti.
”On kestämätöntä väheksyä hoivatyön ammatillisuutta.
Hoiva on taitoa ja koulutusta vaativaa ruumiillista, emotionaalista ja sosiaalista työtä. Työ edellyttää erilaisten sairauksien, lääkehoidon ja pitkäaikaisten hoivatarpeiden ymmärrystä. Hoitoalan ammattilaisilla tämä ymmärrys on, mikä turvaa paitsi hoitajia ja hoidettavia myös työnantajia.
On niin ikään taloudellisesti kestämätöntä väheksyä hoivatyön ammatillisuutta. Päivystysten ruuhkautuminen johtuu jo nyt siitä, että ammattilaisten tarjoamaa ympärivuorokautista hoivaa ei ole riittävästi sitä tarvitseville vanhuksille.
Jos ammattilaiset korvattaisiin kouluttamattomalla henkilökunnalla, sosiaali- ja terveydenhuollon kriisi syvenisi. Ammatillisten vaatimusten madaltaminen heikentäisi myös huonosti palkatun alan työehtoja ja alan houkuttelevuutta.
Palkkakustannusten alentaminen voi lyhyellä aikavälillä palvella yksityisiä voittoa tavoittelevia hoivayrityksiä, mutta kansalaisia tai valtion kassaa hoivatyön ammatillisuuden väheksyminen ei palvele.
Liina Sointu
yliopisto-opettaja, Tampereen yliopisto
Tiina Vaittinen
yliopistotutkija, Tampereen yliopisto
Antero Olakivi
yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.