Junissa riittää kunnostettavaa

Hirveä kiire ja resurssien vähyys aiheuttavat rautatieliikenteessä huolto- ja reservihaittoja.

Junaliikennettä Helsingin Pasilassa 9. tammikuuta.

28.1. 14:30

Vaikka moni tyrmää laskelmat pikaratojen haitoista, olemme varmasti laajalti yhtä mieltä siitä, että rautateiden toimivuus Suomi-neitomme verisuonistona on kaikkien etu. Emme kuitenkaan halua, että muutaman hetken nopeutus aiheuttaa luonnolle merkittäviä haittoja, ja niinpä vannoutuneena junamatkustajana kiinnittäisin huomiota oikeasti parannusta vaativiin kohteisiin.

Hirveä kiire ja resurssien vähyys aiheuttavat rautatieliikenteessä huolto- ja reservihaittoja. On synkkää aloittaa viiden tunnin matka, kun kuulutus kertoo, ettei ravintolavaunu ole koko matkalla auki sairastapauksen vuoksi – eli varalla ei ole kukaan, eikä seuraavalta isolta asemalta nouse apua kyytiin.

Tuolit reistailevat, siivous on jäänyt puolitiehen ja näytöt ovat liian usein pimeinä. Tässä on parannettavaa.

Avatkaa asemarakennuksia ja lipunmyyntipisteitä!

Rataverkostosta puuttuu ohituspaikkoja, jotta aikatauluihin voisi luottaa. Itäinen yöjunaliikenne riistettiin aikoja sitten pois. Se yhdisti joustavasti yliopistokaupunkeja lännen ja etelän suuntaan. Miten matkastaan voisi paremmin hyötyä kuin nukkuen? Illan riennot loppuun ehdittyinä ja aamulla jo ajoissa kohteessa. Vuoroja tarvitaan lisää, jotta pääsee kulkemaan ekologisesti.

Avatkaa asemarakennuksia ja lipunmyyntipisteitä! Sateessa ja pakkasilla olisi mukava odottaa sisätiloissa, ja kyllä moni vanhus haluaisi ostaa lippunsa ihmiseltä, kun netin käyttö ei suju. Rikkonaiset liukuportaat ja haisevat, hämärät tunnelit ratojen ali pelottavat. Näihin tarvitaan rahaa.

Atso Almila

kapellimestari, Kuopio

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide