Hyvästit pandoille

28.1. 2:00

Keskisuomalainen kirjoittaa, että Ähtärin pandoille on syytä jättää hyvästit.

”Ähtärin pandojen rahoitus on loppu. Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) ehdotteli pandoille jopa viiden miljoonan euron lisärahoitusta mutta veti ehdotuksensa kritiikin jälkeen pois. Kurvisen perääntyminen oli viisautta.”

”Pandat eivät ole Ähtärin eläinpuistossa kestävällä pohjalla. Eläinten olisi parasta olla luontaisessa ympäristössään Kiinassa. Ähtärissä olisi luontevinta keskittyä suomalaiseen eläimistöön.”

”Pandojen ylläpidon suurin kestävyysvaje on kuitenkin rahassa. Pandat tulivat Ähtäriin matkailun vetonauloiksi, mutta ne eivät elä lipputuloilla. Pandojen ylläpito maksaa 1,5 miljoonaa euroa vuodessa. Tulot kävijöistä ovat olleet 0,6 miljoonaa euroa vuodessa. Tappiota on jäänyt 0,9 miljoonaa euroa vuodessa.”

”Pandat eivät kiinnosta riittävästi suomalaisia. Yrityksetkään eivät pandojen pitämistä halua tukea. Jäljelle jää vain veronmaksajien raha. Sitä ei ole syytä laittaa enää pandoihin.”

”Pandat ovat Kiinan pehmeää propagandaa. Sympaattiset eläimet luovat Kiinasta myönteistä kuvaa.”

”Todellinen Kiina on kuitenkin yksipuoluediktatuuri ja maa, joka kohtelee ulkomaalaisia yrityksiä epätasa-arvoisesti ja avaa omia markkinoitaan vain osin. Kääntäen Kiina tunkeutuu länsimaiden markkinoille kaupan vapauden varjolla ja hakee vaikutusvaltaa.”

”Kiina on kansalaisilleen tyly valtio. Kiinassa ei ole sananvapautta eikä demokratiaa. Toisinajattelijat joutuvat kalterien taakse tai tuomitaan kuolemaan. Kokonaisia kansanosia vainotaan ja seurataan teknisin laittein. Kiinan puoluediktatuuri ei pandoilla parane.”

Ilkka-Pohjalaisen mukaan eläinpuiston asiat rasittavat kohtuuttoman paljon paitsi Ähtärin taloutta, myös sen hallintoa ja päätöksentekoa.

”Pelkästään päätösten lainmukaisuuden selvittelyyn on uponnut laskematon määrä työtunteja. Eläinpuistossa on käyty muutosneuvotteluita ja vastuuhenkilöt ovat vaihtuneet.”

”Jostakin voi vielä ilmaantua mesenaatti, joka maksaa bambunversot ja vuokrat ja takaa avokätisesti pandojen tulevaisuuden Suomessa. Muussa tapauksessa on jäljellä yksi vaihtoehto eli pandojen palautus Kiinaan.”

”Suomi ei olisi ensimmäinen maa, joka niin tekisi. Kanadan Calgaryn eläintarha lähetti kaksi pandaansa takaisin Kiinaan vuonna 2020. ­Perusteluna oli, että pandemian vuoksi pandoille ei saatu hankittua niiden päivittäistä bambuannosta Kiinasta.”

”Lahjan palautus on aina noloa, mutta myös Suomi voi tehdä päätöksen pandojen hyvinvoinnin nimissä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide