Miesten hyvinvointi ei ole naisten vastuulla

Miesten tulee ottaa vastuu omasta tunnesäätelystään.

31.1. 2:00

Tutkijatohtori Joona Räsänen kirjoitti (HS Vieraskynä 28.1.) miesten seksuaalisesta yksinäisyydestä. Aihe on ajankohtainen ja tärkeä, mutta sitä käsitellään liian usein siten, että naisia vastuutetaan miesten pahoinvoinnista. Tähän pitää saada selkeä yhteiskunnallinen muutos: miesten hyvinvointi ei ole naisten vastuulla.

Suomi on EU:n väkivaltaisimpia maita naisille. Seksin puute ei tee yhdestäkään miehestä väkivaltaista, mutta naisvihamieliset asenteet sen sijaan saattavat tehdä. Miesten tunnetaitoja tulee vahvistaa ja monipuolistaa, jotta he pystyvät ottamaan paremmin vastuuta omasta tunnesäätelystään ja luomaan näin väkivallattomia, mielekkäitä ihmissuhteita. Tähän pääseminen vaatii toimia jo varhaiskasvatuksesta ja perusopetuksesta alkaen.

Lisäksi olisi tärkeää ymmärtää, mistä naisvihamieliset asenteet kumpuavat: esimerkiksi miesvaltaisissa verkkoyhteisöissä tasa-arvon lisääntyminen ja naisten mahdollisuus valita mieleisensä kumppani nähdään ongelmana. Puhutaan kylmästi ”markkina-arvosta” ja parinvalinnasta yhteiskunnallisen vallan määrittäjänä. Läheisyyden, yhteyden ja tunteiden ilmaisun sijaan seksiä ja naisia käsitellään vain paineiden purkamisen välineinä. Yhteiskunta voi tarjota tukea, mutta viime kädessä vastuu näiden pahoinvointia lisäävien ajatusmallien purkamisesta on miehillä itsellään.

Merkityksellisiin intiimisuhteisiin kuuluu esimerkiksi vastavuoroista henkistä läsnäoloa, keskustelukykyä sekä taitoa reflektoida omia tuntemuksiaan. Seksi ei ole kenenkään oikeus tai velvollisuus, eivätkä naiset ole Räsäsen kirjoituksessaan vihjaamalla tavalla Gini-kertoimella mitattavia hyödykkeitä, vaan ihmisiä, joilla on oikeus elää ilman miesten heitä kohtaan tekemää väkivaltaa.

Ville Savonlahti

puheenjohtaja, feministinen miesjärjestö Miehet ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide