Omakotitalon myyjän virhevastuu käsitetään yleisesti väärin

Korjaustarve on vanhan talon ominaisuus, ei lainmukainen virhe.

Talokauppa voi päätyä oikeuden ratkaistavaksi.

31.1. 14:45

Helsingin Sanomissa on ollut keskustelua omakotitalon myyjän niin kutsutusta ankarasta vastuusta, kun talosta löytyy kaupan jälkeen vikaa.

Keskustelu perustuu yleiseen väärinymmärrykseen lain sisällöstä. Myyjä toki vastaa kaupan jälkeen kiinteistön virheestä, ankarastikin. Laki ei kuitenkaan määrittele, mikä on virhe.

Oletetaan, että kaupat on tehty vanhasta omakotitalosta, jonka peltikatto alkaa vuotaa kuukauden kuluttua kaupanteosta. Katon iästä ei ole kaupassa sanottu mitään ja selviää, että se on 45 vuotta vanha eli teknisen käyttöikänsä päässä. Ostaja perää uuden katon hintaa myyjältä ja uhkaa vievänsä riidan käräjille. Palkataan asianajajat, jotka neuvottelevat sopuratkaisun: myyjän pitää maksaa puolet katon korjauksesta ja omavastuun vakuutusyhtiölle, joka maksaa sievoisen palkkion asianajajalle.

Lopputulos on oikeudenloukkaus, josta myyjä maksaa ison summan. Talon ikääntymisestä johtuva korjaustarve ei näet yleisesti ole laissa tarkoitettu virhe ja vika voi tulla esiin piankin kaupanteosta.

Korjaustarve on vanhan talon ominaisuus, ei lainmukainen virhe. Talon kulloisellakin omistajalla on vastuu peruskorjauksesta, eikä tämä siirry kaupanteossa myyjälle joksikin viiden vuoden rahoitusvastuuksi.

On merkillistä, etteivät kuluttajaviranomaiset eivätkä järjestötkään tiedosta ongelmaa, vaikka esimerkiksi kuluttajariitalautakunnan ratkaisut ovat tässä olleet linjakkaita uudistetun maakaaren alusta saakka.

Lautakunta ei tosin ratkaisuistaan juurikaan informoi. Jos myyjä ei osaa viedä riitaa lautakuntaan, hän on asianajajan armoilla, ja tällä voi olla enemmän intoa palkkion saamiseen kuin tietoa oikeuskäytännöstä.

Oikeusministeriössä istuu maaliskuun loppuun saakka työryhmä, joka pohtii maakaaren uudistamista. Vielä ehtii esittää sinne lainmuutosta, joka määrittelisi lainmukaisen virheen käsitettä, esimerkiksi korkeimman oikeuden ratkaisujen suuntaviivoilla.

Marianne Saine

asumisjuridiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja, tietokirjailija, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide