Verkkovihan vastustaminen edellyttää tulevaisuudessa uudenlaisia keinoja. Viranomaisten on luotava julkisen keskustelun tiloja, joihin kansalaiset voivat osallistua ilman pelkoa häirinnästä tai vihapuheesta.
Suomen viranomaiset ovat ymmärrettävästi halunneet käyttää viestinnässään Twitterin ja Facebookin kaltaisia sosiaalisen median jättejä, joiden kautta voidaan tavoittaa suuri osa kansalaisista. Nämä suuryritysten palvelut voivat kuitenkin tuoda mukanaan viestinnän saavutettavuuteen, turvallisuuteen ja luotettavuuteen liittyviä ongelmia. Niiden vuoksi tarvitaan myös epäkaupallisia ja nykyistä luotettavampia alustoja.
Keskustelu muutostarpeesta vauhdittui, kun miljardööri Elon Musk osti viestipalvelu Twitterin viime vuoden lopulla. Hänen ajamansa muutokset ovat tehneet palvelun käytöstä arvaamatonta ja turvatonta. Twitterissä valloilleen päässyt verkkoviha on vaarantanut sananvapauden.
Monet Twitterin käyttäjät ovat luopuneet palvelusta ja ryhtyneet käyttämään enemmän esimerkiksi Tiktokia, Facebookia tai Instagramia. Tässä joukossa on myös suomalaisia viranomaisia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päätti vastikään ainakin toistaiseksi luopua organisaatiotilinsä käytöstä Twitterissä.
Esille on noussut myös Plurkin, Postin ja Hiven kaltaisia pienempiä kilpailijoita. Nämä sosiaalisen median alustat voivat nyt olla vaihtoehto Twitterille, mutta pitkällä aikavälillä nekin ovat alttiita Twitterin kohdalla toteutuneille riskeille: palvelun omistussuhteiden vaihtuminen voi muuttaa pelisääntöjä.
Viime aikoina Twitterin ehkä vakavimmaksi haastajaksi on noussut – etenkin Muskin toimien seurauksena – sosiaalisen median palvelu Mastodon. Mastodon muistuttaa ulkonäöltään ja toiminnallisuudeltaan Twitteriä. Sen varsinainen vahvuus on kuitenkin palvelun taustalla oleva internetin yhteyskäytäntö eli protokolla, Activitypub.
Activitypubissa erilaiset palvelut voivat keskustella keskenään. Activitypubin kanssa yhteensopivia ovat Mastodonin ohella esimerkiksi kuvien jakamiseen tarkoitettu Pixelfed, blogialusta Wordpress ja videopalvelu Peertube. Yhteensä erilaisia keskenään yhteensopivia palveluita on jo kymmeniä. Koska kaikki käyttävät samaa protokollaa, voi esimerkiksi omalla Mastodon-tunnuksellaan käydä kommentoimassa Pixelfedissä olevaa kuvaa ja jakaa Peertubessa olevan videon.
”Fediversumissa on jo Saksan ja EU:n viranomaisviestintää.
Yhdessä näitä palveluita kutsutaan fediversumiksi. Sitä eivät pyöritä suuryritykset, vaan käyttäjät itse. Fediversumissa tuhannet pienet palvelimet muodostavat suuren verkoston, jossa kaikki käyttäjät voivat keskustella keskenään. Hajautetun rakenteen ansiosta mikään toimija ei voi hankkia verkostoa omaksi leikkikalukseen.
Fediversumissa viranomaiset voivat ottaa sosiaalisen median tilinsä aidosti haltuunsa. Muualla Euroopassa näin on jo alkanut tapahtua: fediversumissa on esimerkiksi Saksan ja EU:n viranomaisviestintää.
Hajautetun rakenteen vuoksi palvelimet voivat päättää olla viestimättä joidenkin muiden palvelinten kanssa. Niin kävi, kun Donald Trump perusti oman Mastodon-pohjaisen palvelimensa, Truth Socialin. Fediversumissa Trumpin viestien näkyvyyttä voidaan rajoittaa käyttäjäkunnan päätöksillä helpommin kuin Twitterissä.
Suomessakin voitaisiin rakentaa fediversumia, jossa myös viranomaiset ja muut julkiset toimijat viestivät. Viranomaisten ylläpitämillä palvelimilla on helppo ylläpitää nollatoleranssia verkkovihalle ja häirinnälle, kun viranomainen vastaa moderoinnista. Samalla voidaan varmistaa, ettei käyttäjien tarvitse katsoa mainoksia tai jakaa tietojaan kaupallisille toimijoille.
On tärkeää, että kansalaiset voivat luottaa saavansa oikea-aikaista ja täsmällistä viranomaisviestintää myös sosiaalisessa mediassa. Viranomaisviestinnässä pitäisi panostaa sosiaalisesti ja teknologisesti kestäviin ratkaisuihin Twitterin kaltaisten haavoittuvaisten alustojen ja palvelujen sijaan.
Jonne Arjoranta ja Jenna Jauhiainen
Kirjoittajat ovat Jyväskylän yliopiston tutkijoita Koneen säätiön rahoittamassa Vastapuhe-hankkeessa.
Vieraskynät ovat asiantuntijoiden puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut julkaistaviksi. Vieraskynissä esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia näkemyksiä, eivät HS:n kannanottoja. Kirjoitusohjeet: www.hs.fi/vieraskyna/.