Väkivalta ei johdu seksin puutteesta vaan naisvihasta

Inceleiden kulttuurissa ihannoidaan väkivaltaa ja halveksitaan naisia.

4.2. 2:00

Joona Räsänen varoitti (HS Vieraskynä 28.1.) seksuaalisesta yksinäisyydestä kumpuavasta väkivallasta. Tällä hän oletettavasti viittasi inceleihin. Tämä englanninkielinen sana viittaa tahtomattaan selibaatissa eläviin miehiin, jotka hakevat lohdutusta naisvihamielisestä ja feminismin vastaisesta ideologiasta. Inceleiden kulttuurissa ihannoidaan väkivaltaa ja halveksitaan naisia.

Kuten esimerkiksi Emma Winiecki (HS Mielipide 29.1.) jo totesi, Räsäsen kirjoituksesta puuttuu eräs oleellinen huomio: väkivalta ei johdu seksin puutteesta vaan naisvihasta. Haluaisin vielä tuoda esiin sen, kuinka pelottavan lähellä inceleiden argumentaatiota Räsäsen kirjoitus on.

Incelit näkevät seksin hyödykkeenä, johon pätee kysynnän ja tarjonnan laki. Inceleiden mielestä tarjonta (lue: naiset) jakautuu epätasaisesti yhteiskunnassa, jossa sukupuolet ovat aikaisempaa tasa-arvoisemmassa asemassa.

Kun Räsänen kirjoittaa miesten välisestä kilpailusta ja kuvaa seksikumppanien epätasaista jakautumista yleensä tuloerojen mittaamiseen käytettävän Gini-kertoimen avulla, hän pelaa suoraan inceleiden pussiin ja vahvistaa heidän maailmankuvaansa. Toivoisin, että väkivaltaa ihannoivan naisvihamielisen kulttuurin retoriikkaa ei tällä tavalla toistettaisi. Netin naisvihamielisestä kulttuurista noukittu sanasto ja kielikuvat ovat valitettavasti valtavirtaistumassa, eikä tämä missään nimessä ole suotava trendi.

Martta Ojala

väitöskirjatutkija, sukupuolentutkimus, Nordin yliopisto, Norja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide