Lajikato uhkaa erityisesti tietokirjallisuutta

Jos halutaan, että Suomessa on tulevaisuudessakin kotimaisilla kielillä kirjoitettua tietokirjallisuutta, tähän osoitettuja apurahoja tulisi lisätä ja uudistaa pikavauhdilla.

Kirjailijat saavat korvausta kirjojen lainoista.

6.2. 2:00

Pääkirjoituksessa (HS 29.1.) nostettiin ansiokkaasti esiin huoli kirja-alan hengissä säilymisestä. Kirjoituksessa esitetty kuva kirjailijoiden toimeentulosta on karu, mutta jos tarkastellaan pelkästään tietokirjailijoita, on kuva vieläkin karumpi. Vuonna 2018 keskimääräinen suomalainen tietokirjailija ansaitsi kirjoista, esiintymisistä ja apurahoista yhteensä noin 6 100 euroa. Koronavuodet eivät ole ainakaan kohentaneet tilannetta.

Apurahojen muodossa osoitettu valtion tuki kotimaiselle tietokirjallisuudelle on lähes olematonta, sillä kirjailija-kääntäjäapurahalla tuetaan kotimaista kirjallisuutta hyvin eriarvoisesti. Apurahoista 90 prosenttia osoitetaan kaunokirjallisuuteen ja tietokirjallisuuteen vain 10 prosenttia. Nykyistä määrärahaa tulisi korottaa selvästi ja siten tasoittaa eri kirjallisuudenlajien perusteetonta epätasa-arvoista kohtelua – siis korottaa tietokirjallisuuden osuutta pienentämättä kuitenkaan kaunokirjallisuuden euromääräistä tukea.

Valtion monivuotisista taiteilija-apurahoista tietokirjallisuus on rajattu kokonaan pois. Tietokirjailijoille ei ole tarjolla pitkiä (1–5-vuotisia) apurahoja, jotka mahdollistaisivat pitkäjänteisen kirjoittamisen vapaana muun työn tekemisestä. Pisin tietokirjallisuuteen osoitettu valtion rahoittama apuraha on Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan jakama kahdeksan kuukauden työskentelyapuraha.

Kirjailijat ovat saamassa jatkossa lainauskorvausta myös e-aineistosta. Lainvalmistelussa on kuitenkin lähdetty siitä, että korkeakoulukirjastot jätettäisiin e-lainauskorvauksen ulkopuolelle. Kun yleisestä kirjastosta e-lainataan kurssikirja, opas tai yleinen tietokirja, tietokirjailija saisi siitä lainauskorvauksen, mutta samojen aineistojen lainaaminen korkeakoulukirjastosta jättäisi tekijän ilman korvausta.

Jos halutaan, että Suomessa on tulevaisuudessakin kotimaisilla kielillä kirjoitettua tietokirjallisuutta, tähän osoitettuja apurahoja tulisi lisätä ja uudistaa pikavauhdilla.

Timo Tossavainen

puheenjohtaja

Sanna Haanpää

toiminnanjohtaja

Suomen tietokirjailijat ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide