Ilta-Sanomien mukaan lännen Ukrainan puolustussodalle antamassa avussa on tehty jo monta aiemmin mahdottomalta tuntunutta asiaa.
”Viime viikolla Ukraina sai lupauksen länsitankeista. Sen tarpeet eivät lopu niihin. Hyökkääjä Venäjä on yhä ylivoimainen monella saralla.”
”Tällä hetkellä eniten huomiota saa Ukrainan toive hävittäjistä. – – Hävittäjien tukea panssareille voitaisiin tarvita Venäjän ottamien alueiden takaisin valtaamisessa.”
”Suopeita ajatukselle Natossa olleet Hollanti ja Puola. – – Saksa pysyy jälleen vastahakoisena. Merkittävämpää kuitenkin on Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin yksinkertainen ’ei’ amerikkalaisvalmisteisten F-16-hävittäjien toimittamiselle Ukrainalle.”
”Hävittäjien lähettämisen vastustajat vetoavat taas sodan leviämisen uhkaan. Pelätään, että raivostunut Venäjä iskisi entistä kovemmin Ukrainaan. Sota voisi levitä myös ympäröiviin Nato-maihin. Taivaanrannassa siintää pelko ydinaseesta.”
”Hävittäjät eivät ole vain poliittinen ongelma. Kokeneenkin lentäjän kouluttaminen uuteen koneeseen vie paljon enemmän aikaa kuin vaikkapa panssarimiehistön koulutus.”
”Hävittäjät vaativat kehittyneitä huoltojärjestelmiä ja sopivia kiitoratoja. Näiden luominen olisi valtava operaatio rauhankin aikana. Nyt se pitäisi toteuttaa Venäjän jatkuvan ohjustulen alla.”
”Venäjän hyökkäyssodan aikana hävittäjien käyttö on ollut puolin ja toisin rajoitettua. Syynä tähän on tehokas ilmatorjunta. Jos Ukraina saisi uusia hävittäjiä, niiden käyttöä pitäisi harkita tarkoin.”
”Puheetkin hävittäjien antamisesta ovat joka tapauksessa keino Venäjän painostamiseen. Jokainen uusi asetoimitus Ukrainaan kertoo, että länsi ei ole antamassa periksi.”
”Tulevaisuudessa voivat olla mahdollisia tulitauot ja hauraat rauhan kaudetkin. Niiden aikana länsi voi jatkaa Ukrainan aseistamista Venäjän uhkaa vastaan.”
Kaleva toteaa, että niin ulkoministeriö, tasavallan presidentti kuin Pääesikuntakin suhtautuvat kielteisesti nykyisen hallituksen ajamaan hankkeeseen, jonka ajatuksena on luoda valtioneuvoston kansliaan oma turvallisuuspolitiikan yksikkö.
”Onko lausunnoilla vaikutusta suunnitelmiin? Ainakin vielä maanantaina valtioneuvoston kanslia oli jatkamassa yksikön valmistelua.”
”Hallinnon sisällä erillisyksiköt tapaavat myös lisätä tiedon ja toimintojen siiloutumista. Tämä tuskin on eduksi turvallisuuspolitiikassakaan.”
”Väistämättä prosessi vaikuttaa myös pääministerin ja presidentin väännöltä vallasta – eikä ensimmäiseltä laatuaan.”