Tavoitteena on vapauttaa opettajien aikaa opiskelijoiden ohjaukseen

Sujuvat opinnot ja hyvinvointi ovat keskeisiä Tampereen yliopistossa.

10.2. 2:00

Tampereen yliopisto syntyi kahden yliopiston fuusiossa. Toimintatapojen yhteensovittaminen ja yhteisen tekemisen tavan luominen ovat vaatineet aikaa ja työtä, ja työ jatkuu edelleen. Meillä on 22 000 opiskelijaa ja 4 000 työntekijää.

Hyvä esimerkki yliopistoyhteisön avoimesta yhteistyöstä on viime syksynä tehty strategian päivittäminen. Luonnokset olivat useasti opiskelijoiden ja henkilöstön kommentoitavina, ja kommentteja tuli paljon. Saadussa palautteessa kiitettiin erityisesti sitä, että kommentit näkyvästi vaikuttivat lopputulokseen.

Tampereen yliopistossa tehdään nyt opetussuunnitelmia vuosille 2024–2027. Tavoitteena on vapauttaa opettajien aikaa opiskelijoiden ohjaukseen, jotta kaikkien opinnot etenisivät entistä sujuvammin.

Yliopiston tilaohjelma ulottuu vuoteen 2030. Sen työstämiseen on osallistunut työntekijöitä, opiskelijoita ja alan tutkijoita Tampereen yliopistosta. Yliopisto toimii kolmella kampuksella. Tilojen tarve vaihtelee erityyppisistä työtiloista, luentosaleista ja ryhmätiloista avoimiin oppimisympäristöihin ja laboratorioihin.

Opiskelijoiden tilatoiveita kampuksilla on huomioitu muun muassa lisäämällä Linna-rakennukseen kirjaston tiloihin 190 uutta työpistettä opiskelijoille syksyllä 2022, ja uusia ryhmätyötiloja otetaan käyttöön kevään aikana. Keväällä kirjaston yhteyteen aukeaa myös opiskelijakeittiö.

Yliopistojen toiminnan resursseja linjataan tulevassa hallitusohjelmassa. Talouden reunaehdot koskevat myös yliopistoja. Olisikin tärkeää taata toiminnalle riittävät resurssit, jotta yliopistot voisivat kehittää koulutusta pitkäjänteisesti.

Jarmo Takala

provosti

Marja Sutela

koulutusvararehtori

Jukka Mäkinen

johtaja, koulutus ja oppiminen

Tampereen yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide