Minne väsynyt vanhempi voi soittaa, kun vauva vain itkee?

Itkuista vauvaa voi joutua kantamaan 5, 10, 15 tuntia vuorokaudessa.

Vauva äitinsä sylissä.

10.2. 2:00

Nostaisin esiin koliikkiperheiden avuntarpeen. Vauvan jatkuva itku, johon ei saa apua, voi johtaa vanhemman vakavaan uupumiseen ja koko perheen pahoinvointiin. Äärimmäisissä tapauksissa se voi uhata vauvan turvallisuutta: esimerkiksi vauvan ravistelussa, joka on aina vauvalle hengenvaarallista, kyse on ymmärtääkseni usein siitä, että vauvan itkua ei saada loppumaan.

Oma vauvani itki neljä kuukautta. Kannoin vauvaa kävellen, hytkyen ja laulaen viitisen tuntia vuorokaudessa, minkä lisäksi vauva tarvitsi paljon muutakin huolenpitoa päivin öin. Laihduin, väsyin ja tunsin valtavaa huolta vauvan hyvinvoinnista. Toisten kokemuksista lukiessani ymmärsin, että monessa perheessä tilanne oli paljon vaikeampi. Jaksoimme ja pystyimme käymään lukuisilla lääkäreillä ja lopulta saimme avun.

Koliikki terminä tarkoittaa sitä, että vauva itkee paljon. Sen arvellaan johtuvan suoliston tai hermoston kehittymättömyydestä. Itkun syy pitäisi aina silti yrittää selvittää. Valitettavan moni vanhempi kertoo, että vauvan itkua ei ole otettu neuvolassa tai lääkärissä vakavasti, koska monet terveetkin vauvat itkevät paljon eikä sille aina ole kovin paljon tehtävissä. Oman vauvani ”koliikki” oli kuitenkin refluksitautia. Jo yritys selvittää asiaa perusteellisesti on henkisen tuen antamista.

Oma vauvani itki neljä kuukautta.

Itkuista vauvaa voi joutua kantamaan 5, 10, 15 tuntia vuorokaudessa. Oma uni jää väliin. Usein ei voi edes istahtaa, koska silloin itku yltyy. Jotkut vauvat itkevät melkein koko hereilläoloaikansa. Kotitöiden tekeminen on vaikeaa, sillä käsiä tarvitaan kantamiseen. Neuvolan kautta saa suhteellisen edullista kotiapua, mutta siivoamiseen sitä ei saa ainakaan Helsingissä käyttää. Itkevä, kipuisa, hätääntynyt ja ehkä vierastavakin vauva tulisi antaa jonkun toisen syliin ja samalla itse laittaa pyykkejä.

Minne väsynyt vanhempi voi soittaa, jos oma keho tai mieli on romahtaa kesken loputtoman kantamisen ja kävelemisen, mutta vauva edelleen vain itkee? Virka-aikana neuvolaan voi jättää soittopyynnön, mutta entä juuri sillä hetkellä keskellä yötä, kun voimat lopulta loppuvat? Harva soittaa hätäkeskukseen, lastensuojeluun tai kriisitilanteiden sosiaalipäivystykseen puhuakseen itkevästä vauvasta.

Neuvola voisi tarjota ympärivuorokautisen, valtakunnallisen matalan kynnyksen puhelinnumeron, josta apua ja henkistä tukea saa heti. Suomen valtiolla tulisi olla varaa suurimpien aarteidensa suojelemiseen.

Äiti

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide