Vesiliikunta on syöpäleikatuille tärkeä liikunta- ja hoitomuoto

Erityisuimakortti on mahdollistanut erinomaisella tavalla itsehoidon toteuttamisen vesiliikunnan sekä uinnin muodossa.

Helsingin kaupunki suunnittelee erityisuimakortin myöntöperusteiden päivittämistä.

9.2. 2:00

Olemme seuranneet huolestuneina uutisointia Helsingin kaupungin aikeista poistaa erityisuimakortti rintaleikatuilta (HS 29.1.).

Veden hydrostaattisen paineen ja nestekiertoa aktivoivan vaikutuksen vuoksi vesiliikunta on syöpäleikattujen turvotusongelmissa ensisijaisen tärkeä liikunta- ja hoitomuoto. Turvotus lisää alttiutta sairastua ihoinfektioihin ja esimerkiksi erysipelakseen, joka aiheuttaa pysyviä imusuonimuutoksia sairastuneille ja edelleen pahentaa turvotusongelmaa. Turvotus myös rajoittaa nivelten ja raajojen liikkuvuutta sekä aiheuttaa kipua.

Itsehoidossa vesiliikunnalla on tärkeä rooli. Sillä voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa turvotusta. Sitä suositellaan ensisijaisena liikuntamuotona jo pelkästään veden hydrostaattisen paineen aineenvaihduntaa ja nestekiertoa aktivoivan ominaisuuden vuoksi. Tärkeässä asemassa ovat lisäksi muut terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia edistävät tekijät.

Rintasyöpään sairastui vuonna 2020 Suomessa 4 885 henkilöä, joista helsinkiläisiä oli 573. Myös muita syöpiä, kuten gynekologisia syöpiä sekä eturauhassyöpää sairastavat kärsivät imunestekierron ongelmista sekä turvotuksesta. Erityisuimakortin myöntäminen myös heille olisi perusteltua. Kokonaisuudessaan syöpien määrä lisääntyy vuosittain ja on tärkeää tarjota sairastuneille mahdollisuus itsehoidon toteuttamiseen. Erityisuimakortti on mahdollistanut erinomaisella tavalla itsehoidon toteuttamisen vesiliikunnan sekä uinnin muodossa.

Liikuntalaki antaa hyvän suunnan kunnille. Laki sanoo kunnan vastuusta seuraavaa: Yleisten edellytysten luominen liikunnalle paikallistasolla on kuntien tehtävä. Kunnan tulee luoda edellytyksiä asukkaiden liikunnalle muun muassa järjestämällä liikuntapalveluja sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntaa eri kohderyhmät huomioon ottaen.

Haluamme kannustaa syöpään sairastuneita aktiiviseen itsehoitoon ja tukea heidän toipumistaan. Erityisuimakortin myöntäminen jatkossakin rintaleikatuille säästää rahaa hoitokustannuksista sekä tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia. Vetoamme erityisuimakortin säilyttämisen puolesta rintaleikatuille sekä toivomme erityisuimakortin käytön olevan mahdollista tulevaisuudessa myös muille syöpään sairastuneille.

Inge-Brit Barkholt

toiminnanjohtaja

Kirsi Roos

neuvontahoitaja

Etelä-Suomen syöpäyhdistys

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide