Suomen on käytettävä rahansa viisaasti

Suomi-radan rakentamisen sijaan kannattaisi parantaa nykyistä päärataa ja sijoittaa säästetyt miljardit osaavan ja koulutetun työikäisen väestön työperäisen maahanmuuton edistämiseen.

Helsinkiin matkalla oleva Intercity-juna ohittaa Purolan seisakkeen Järvenpään pohjoispuolella.

10.2. 2:00

Keskustelussa uusista ratahankkeista on unohdettu yksi oleellinen asia: Suomen väestö vanhenee, jolloin työikäisten osuus laskee. Tämä on uhka taloudellemme ja maallemme, ja sitä tulisi poliitikoiden mukaan paikata työperäisellä maahanmuutolla.

Siispä pohdin seuraavaa: Suomi-radan rakentaminen maksaisi HS:n (7.2.) mukaan 5,3 miljardia euroa, mutta tuolla summalla lopputuloksena olisi vain rajoitetusti tehokkaampi tapa siirtää väkeä Suomen sisällä. Tällä sijoituksella Suomeen ei todennäköisesti saataisi korkeasti koulutettuja työikäisiä lisää, mutta toisaalta hukattaisiin suuri määrä rahaa ratahankkeeseen, joka ei myöskään ympäristönäkökulma huomioiden (Yle 24.1.) vaikuta kestävältä.

Suomi-radan rakentamisen sijaan kannattaisi parantaa nykyistä päärataa ja ennen kaikkea sijoittaa säästetyt miljardit osaavan ja koulutetun työikäisen väestön työperäisen maahanmuuton edistämiseen. Suomi on niin pieni maa, että meidän kannattaa miettiä tarkkaan, mihin sijoitamme rajalliset resurssimme, sekä olla itsellemme rehellisiä sen suhteen, mikä on järkevää ja mikä ei.

Rasmus Hakala

tuleva diplomi-insinööri, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide