Viime aikoina Helsingin Sanomissa on ollut jonkin verran keskustelua miesten yksinäisyydestä ja incel-kulttuurista. Itse en yleensä lehtiin kirjoittele, mutta väitöskirjatutkija Martta Ojalan teksti (HS Mielipide 4.2.) herätti minussa suurta ihmetystä. Mielestäni Ojala nimittäin antoi inceleistä varsin kielteisen kuvan ja kertoi väkivaltaisen radikalisoitumisen johtuvan naisvihasta.
Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen, ja Ojalan väitteistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä ongelman torjumisen kannalta.
Incel-kulttuurissa on lähtökohtaisesti kyse yksinäisyydestä. Eivät incelit oikeasti kaipaa seksiä tai edes naisia vaan ylipäätänsä merkityksellisiä ihmissuhteita. Näiden ihmissuhteiden luomisesta on kuitenkin tullut entistä vaikeampaa erityisesti sosiaalisen median ja älypuhelimien merkityksen kasvun myötä.
Erityisesti erilaiset miehille ulkonäköpaineita luovat deittisovellukset ovat tehneet ihmiskunnalle karhunpalveluksen ottamalla parisuhdemarkkinat hallintaansa. Incelit vihaavat erityisesti Tinderiä, koska siellä pärjäävät vain komeimmat miehet ja kyseinen sovellus kertoo melko suoraan päin naamaa, jos kumppania ei löydy. Ykkösistä ja nollista muodostuvaa kännykkäsovellusta on kuitenkin vaikea syyttää, ja siksi viha kohdistuukin juuri naisiin sekä perinteiset parisuhderakenteet rikkoneeseen feminismiin.
”Parasta lääkettä incel-kulttuuria vastaan on osallistava yhteiskunta.
Incel-kulttuuria ei poisteta nimittämällä seksittömiä miehiä naisia vihaaviksi mieslapsiksi, jotka eivät muka pidä itsestään huolta. Incelit ovat masentuneita yhteiskunnan uhreja, jotka kaipaavat tukea syyttävän tai pilkkaavan sormen sijaan. Siksi on myös naurettavaa edes väittää, että esimerkiksi bordellit tai seksityön lisääminen muka korjaisivat ongelmaa, kun sen taustalla ovat tunne-elämään kielteisesti vaikuttavat syrjäytyminen ja yksinäisyys.
Parasta lääkettä incel-kulttuuria vastaan onkin osallistava yhteiskunta, johon kuuluvat selkeät rytmit, työnteko ja normaalit arkiset ihmissuhteet erilaisten ihmisten kanssa.
Juho Mäkinen
historian ja yhteiskuntaopin opettaja ja entinen ”incel”
Lahti
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.