Ikuisiksi ajatellut muurit murtuvat yllättäen – myös alkoholipolitiikassa

Yhteiskunnassa puhaltavat muutoksen tuulet.

10.2. 2:00

Kaksi vuotta sitten kehotin tällä palstalla vastuuministeriä selvittämään alkoholijuomien etämyyntisotkut (HS Mielipide 9.2.2021). Suomi oli tuolloin joutunut EU-komission Pilot-tutkintamenettelyn kohteeksi. Samaan aikaan Tulli suoritti esitutkintaa ulkomaisista etämyyjistä sosiaali- ja terveysministeriön masinoimana. Hankkeessa viedä verot maksavia etämyyjiä oikeuteen vedettiin sittemmin vesiperä (HS 12.4.2022), mutta komission Pilot-menettely jatkuu.

Tiistaina satoi lisää lunta virkamiesten tupaan, kun Helsingin hovioikeus ratkaisi, ettei etämyynti ole laissa kiellettyä eikä rangaistavaa (HS 8.2.).

Vastuuministerin tehtävänä on nyt paitsi selvityttää johtamansa ministeriön toiminnan laillisuus myös varmistaa, että ministeriö kertoo hovioikeuden ratkaisusta komissiolle. Ellei muuta, niin kasvojen säilyttämiseksi. Minä nimittäin lähetin tiedot Brysseliin heti tuoreeltaan.

Samaan aikaan yhteiskunnassa puhaltavat muutoksen tuulet, kun kansan enemmistö haluaa viinit ruokakauppoihin (HS 13.7.2022). Historia on osoittanut, että ikuisiksi ajatellut muurit murtuvat yllättäen ja nopeasti.

Rikhard Sjöberg

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide