Virheellisestä talosta ei pidä maksaa ylihintaa

Ongelmien välttämiseksi myyntikohteen kunto tulisi tarkoin selvittää ennen kauppaa.

10.2. 2:00

Professori Sakari Knuutila korosti mielipidekirjoituksessaan (HS 9.2.) ostajan vastuuta vanhan talon kaupassa. Rakennevioista aiheutuvat homeet tai kosteusvauriot eivät kuitenkaan ole vanhan talon ominaisuuksia, jotka ostajan pitäisi hyväksyä. Ostaja voi olettaa hankkimansa talon olevan terveellinen ja turvallinen sekä soveltuvan asumiseen.

Ostajan ja myyjän oikeudet ja vastuut on määritelty selvästi laissa ja oikeuskäytännössä, eikä vastuuaikoihin tarvitse puuttua. Rakennusvirheen seurauksena kasvava home tai lattiasieni voi levitä useita vuosia rakenteissa ennen kuin ostaja pääsee virheestä selville.

Piilevien virheiden varalta ei ole olemassa kunnollista vakuutusta, mutta taitava myyjä voi rajata virhevastuutaan vastuunrajoituslausekkeilla.

Myyjän vastuuta voidaan rajata kauppakirjassa siltä osin kuin kaupan osapuolilla on yhteisymmärrys talon virheistä ja puutteista, riskirakenteista ja korjaustarpeista. Ongelmien välttämiseksi myyntikohteen kunto tulisi tarkoin selvittää ennen kauppaa. Aina parempi, jos kuntotarkastuksen tai -tutkimuksen tekee rakennusterveys- tai sisäilma-asiantuntija. Jos kauppahintaa lasketaan virheiden tai puutteiden vuoksi, nämä syyt tulisi määritellä tarkoin kauppakirjassa.

Jos ostaja on sitoutunut kantamaan riskin kaikista kaupan jälkeiseltä ajalta ilmenevistä virheistä tai puutteista, hänellä ei ole reklamaatio-oikeutta myöhemmin paljastuvista korjaustarpeista. Kaiken vastuun rajoittaminen piilevistä virheistä on mahdollista, mutta tämä vaatii kauppakirjan laatijalta tavallista parempaa asiantuntemusta.

Henri Alinen

kiinteistölakimies, Turku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide