Iäkäs Biden pysyy kyttäysasemissa

10.2. 2:00

Keskisuomalainen ruotii presidentti Joe Bidenin Yhdysvalloissa pitämää kansakunnan tila -puhetta.

”Bidenin puhe heijastelee maailmassa voimistuvaa ajattelua, että taloudessa pitää vetää kotiin päin. Enää globalisaatio ei ole vain hyvä asia. Maailma on jakaantumassa taloudellisiin ja poliittisiin leireihin vähän samaan tapaan kuin toisen maailmansodan jälkeisen kommunismin aikaan.”

”Bidenilta odotettiin puheessa myös viitteitä siitä, pyrkiikö hän toiselle kaudelle presidenttinä. Biden sanoi useita kertoja, että työ on saatettava loppuun. Sen saattoi tulkita vihjaukseksi ehdokkuudesta.”

”Yhdysvallat ansaitsisi Bidenia tai Donald Trumpia nuoremman presidentin maan johtoon seuraavissa vaaleissa. Toisin saattaa tosin käydä.”

Hämeen Sanomat muistuttaa, että jo 80 vuotta täyttänyt Joe Biden on Yhdysvaltojen historian vanhin presidentti.

”Bidenin asema suurvaltajohtajana asettaa hänet jatkuvan tarkkailun alle. Haparoiko hän sanoissaan? Toisinaan. Tiistaisessa kansakunnan tila -puheessa sellaista ei kuitenkaan kuultu.”

”Bidenin lempiteema on työnteko – samoin kuin hänen edelleen pahimman kilpailijansa Donald Trumpin. Pelikenttä on yhteinen.”

”Bidenilla näyttäisi olevan jonkinlaista näyttöä talouspuheidensa tueksi, koska työttömyys on laskenut Yhdysvalloissa ja inflaatiokin näyttäisi olevan taittumassa.”

”Kansakunnan tila tarkoittaa Bidenin näkökulmasta ennen kaikkea amerikkalaisia yhdistäviä asioita. Sellaiset ovat viime vuosina loistaneet poissaolollaan, kun kansakunta on ollut jopa äärimmilleen jakautunutta. Siksi Bidenin puheessa oli vahvasti sovinnollinen sävy.”

Ilta-Sanomat arvioi, että Bidenin päätökseen tulevasta presidenttiehdokkuudesta vaikuttaa se, miten republikaanien välinen ehdokaskisa kehittyy.

”76-vuotiaan Trumpin mahdollisuuksia Bidenin voittamiseen pidetään kuitenkin huonompina kuin vaikkapa Floridan 44-vuotiaan republikaanikuvernöörin Ron DeSantisin. Toisaalta tappio vanhalle Trumpille esivaaleissa voisi tuhota nuoren DeSantisin mahdollisuudet tulevaisuudessa.”

”Käynnissä on kyttäyspeli moneen suuntaan.”

”Bidenin korkea ikä huolestuttaa niitäkin demokraatteja, jotka muuten pitävät presidentistään.”

”Presidentiksi haluavat demokraattipoliitikot ovat hiljaa niin kauan kuin Biden ei kerro aikeitaan.”

”Jos Biden ei lähde ehdolle, alkaa esivaalikisa. Mitä kauemmin Biden vaikenee, sitä vähemmän sille on aikaa. Esivaalit ovat ehdokkaille raskas ja kallis prosessi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide