Aktiivinen arki hoitokodeissa ehkäisee hoidontarpeen kasvua

Täyttäessämme uusia hoitajamitoituksen vaatimuksia, tulisi hoitoa ja hoitoympäristöä kehittää paremmin toimintakykyä tukevaksi.

Ikääntyneiden fyysinen toimintakyky heikkenee hoitokotiin muuttamisen jälkeen, mikä kasvattaa hoidontarvetta.

22.2. 2:00

Hoitokodeissa työskentelevän henkilökunnan koulutusvaatimuksiin liittyvä keskustelu on käynyt vilkkaana mielipidesivuilla. Olemme samaa mieltä tutkijakollegoidemme kanssa (HS Mielipide 2.2.), että ajatus hoitokodista kahvinjuonnin paikkana joutaisi romukoppaan.

Hoitotyön ammattilaisten osaamista ja tehtyä työtä ei tule väheksyä. Näkemys palkkatyönä tehdystä pitkäaikaisesta hoitamisesta niin, että hoitaja ja asiakas säilyvät toisilleen vieraina ihmisinä, ei voi kuitenkaan olla hoidon lähtökohta. Hoitohenkilökunnan tulisi oppia tuntemaan jokainen ikääntynyt yksilönä. Tähän perustuu myös hoidon tarpeen arviointi. Hoitokodin asukasta ei tulisi nähdä terveyden- tai sairaudentilan tai toimintakyvyn vajeen kautta, vaan kokonaisvaltaisesti. Kyseessä on hänen koko elämänsä.

Tutkimuksen valossa ikääntyneiden fyysinen toimintakyky heikkenee hoitokotiin muuttamisen jälkeen, mikä kasvattaa hoidontarvetta. Ikääntyessä tämä kehitys on luonnollistakin. Hoitokodin tulisi kuitenkin olla jäljellä olevaa toimintakykyä tukeva ympäristö.

Täyttäessämme uusia hoitajamitoituksen vaatimuksia, tulisi hoitoa ja hoitoympäristöä kehittää paremmin toimintakykyä tukevaksi. Tässä oleellista ovat mahdollisuudet mielekkääseen toimintaan ja tekemiseen kunkin olemassa olevan toimintakyvyn ja kiinnostuksen kohteiden puitteissa, kuntouttavaa työotetta unohtamatta.

Myös kuntoutuksen ammattilaisten osaamista tulisi hyödyntää enemmän hoitokotien arjessa. Terveyskysymykset ja toimintakyvyn vaje eivät voi olla peruste sille, että ikääntyneellä ei olisi ympärillään aktiivista ajanvietettä, mielekästä tekemistä, liikettä ja sosiaalista kanssakäymistä, kuten on valitettavan usein tällä hetkellä.

Hoitoa tulisi kehittää yksilölähtöisemmäksi ja aktiivista elämää ja näin toimintakykyä paremmin tukevaksi. Tukemalla hoitokotiin muuttavien asukkaiden toimintakykyä, voimme ehkäistä siellä edelleen kasvavaa hoidontarvetta.

Noora Narsakka

väitöskirjatutkija

Riitta Suhonen

professori

Turun yliopisto, hoitotieteen laitos

Minna Stolt

dosentti, Turun yliopisto, hoitotieteen laitos

professori, Itä-Suomen yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide