Finanssiala ry:n johtaja Tuomo Yli-Huttula argumentoi voimakkaasti kansankapitalismina tunnetun yhteiskuntamallin puolesta ja patisti pitämään sijoittamisen verotuksen alhaisella tasolla (HS Mielipide 11.2.).
Kansankapitalismi on nimenä mielenkiintoinen: se yhdistää kansan ja kapitalismin. Tämä nostaa hymyn suupieliin, onhan tuotannonvälineiden ja muun omaisuuden omistaminen kokonaisen kansan käsissä liitetty perinteisesti sosialismiin.
Kansankapitalismin tavoitteena ei olekaan se, että kaikki lopulta olisivat omistajia – silloinhan markkinataloudessa osa olisi voittajia, osa häviäjiä – vaan tavallisten kansalaisten myötämielinen suhtautuminen globaalin kapitalismin edistämiseen.
Kansankapitalismin suurin ongelma on, että se uhkaa jakaa kansan entistä selvemmin vuohiin ja lampaisiin: niihin, jotka ovat tukevasti järjestelmän sisällä, ja niihin, jotka ovat ulkokehällä tai kokonaan järjestelmän ulkopuolella. Sellainen kehitys muodostuu yhteiskuntarauhan sisäiseksi uhaksi.
Kaikilla ei ole tietoa, taitoa eikä taloudellisia mahdollisuuksia päästä kansankapitalismin vihreälle oksalle. Heidän osaltaan jäljelle jäävät muut tulonlähteet, jotka ovat pienet työtulot sekä tuet.
”Lopulta leivänmuruset lakkaavat putoamasta kaikkein rikkaimpien pöydiltä.
Globaalissa verotuskilpailussa työtuloihin kohdistuu jatkuvia korotuspaineita, jotka koskevat myös pienituloisia, koska pääomaverotusta ei saisi, kuten Yli-Huttulakin toivoi, missään tapauksessa kiristää. Globaalin kilpailun seurauksena myös tuet tulevat pienenemään tai jopa poistumaan, koska ne ”vähentävät työn tarjontaa ja syövät siten yhteiskunnan kilpailukykyä”.
Työntekoon pitäisi kannustaa, mutta kansankapitalismi ei siihen tähtää muuten kuin edellä mainittujen tukien poistamisen kautta. Sen sijaan tarinat kertovat kolmekymppisten lokoisista päivistä asuntosijoittajina tai nelikymppisinä eläköityneistä sijoituspokerin taitureista.
Kansankapitalismi johtaa Pohjoismaissa tunnetun yhteiskuntamallin, eräänlaisen sekatalouden, loppuun. Saattohoitovaiheessa ollaan jo nyt. Lopulta leivänmuruset lakkaavat putoamasta kaikkein rikkaimpien pöydiltä. Silloin olemme siirtyneet kansankapitalismista suoraan ultrakapitalismiin.
Veikko Halttunen
kauppatieteiden tohtori, Lahti
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.