Millä pätevyydellä psykoterapiaa harjoitetaan?

Psykoterapeutti saa nimikkeensä myötä oikeuksia ja häntä koskee myös joukko velvollisuuksia, kuten potilasasiakirjojen laadinta.

15.2. 2:00 | Päivitetty 15.2. 7:45

Psykoterapiakeskus Vastaamosta varastettiin jopa yli 30 000 henkilön tietoja ja terapiatietoja myös julkaistiin.

Vastaamossa terapeuttina toiminut Anja Snellman katsoi Helsingin Sanomien jutussa (12.2.), että potilaskirjaukset ovat terapeutin sanoja itselleen, kuin päiväkirjamerkintöjä. Jutun mukaan ”potilaskirjauksia ei ole yleisesti ottaen tarkoitettu edes asiakkaan nähtäviksi, vaan niitä tehdään Valviran velvoitteesta muistiinpanoiksi, ammattilaisen silmille”.

Psykoterapeutti on Valviran erikseen hyväksymä terveydenhuollon ammattihenkilö. Nimikkeen saaminen edellyttää säädettyä koulutusta. Nimikkeen myötä psykoterapeutti saa oikeuksia ja häntä koskee myös joukko velvollisuuksia, kuten potilasasiakirjojen laadinta. Asiakirjat palvelevat hoidon suunnittelua ja toteutusta, ja niiden perusteella seurataan hoidon edistymistä. Ne ovat ensiarvoisen tärkeitä esimerkiksi hoidon siirtyessä toiseen hoitopaikkaan tai toiselle ammattihenkilölle. Toisin kuin HS:n jutussa sanottiin, merkinnät eivät todellakaan ole lähinnä terapeutin omaan käyttöön tarkoitettuja päiväkirjanomaisia muistiinpanoja. Ne ovat olennainen osa ammatin harjoittamista.

Valviran hyväksymien psykoterapeuttien lisäksi kentällä toimii suuri joukko itseään terapeuteiksi kutsuvia henkilöitä. Heidän taustansa voi olla monissa erilaisissa kursseissa ja ammateissa. Mutta elleivät he ole Valviran ylläpitämässä rekisterissä, terveydenhuollon ammattihenkilöiden oikeudet ja velvollisuudet eivät koske heitä.

Herää kysymys, millä ammattitaidolla potilaita hoidettiin Vastaamossa ja millaisia asiakirjoja potilaista vuodettiin. Varsinaisen psykoterapeutin ammattitaitoon ja hänen asiakirjojensa oikeellisuuteen pitää voida lähtökohtaisesti luottaa. Mutta paljonko on mukana rekisteröimättömien terapeuttien omaan käyttöönsä tarkoittamia, ehkä hyvinkin subjektiivisia ja vääristyneitä päiväkirjamerkintöjä?

Psykoterapia ei saa olla ammattiin rekisteröimättömien henkilöiden mellastuskenttä. Psykoterapia palvelee haavoittuvassa asemassa olevia, ja viime aikoina on puhuttu yhteisistä varoista maksettavasta terapiatakuusta.

Tietävätkö potilaat, kuka heitä hoitaa, millä pätevyydellä ja mitä heistä on kirjattu?

Terhi Hermanson

erikoislääkäri

Paula Kokkonen

varatuomari

entisiä terveydenhuollon ammatinharjoittajien valvojia

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide