Sosiaalityön rakenteet kannustavat vastuuttomiin kulutusvalintoihin

Sekä sosiaaliturvajärjestelmää että sosiaalityön käytänteitä tulee tarkastella uudelleen vastuullisuuden näkökulmasta.

16.2. 2:00

Sosiaalityön käytäntöihin liittyy rakenteellisia ongelmia, jotka estävät vastuullisten valintojen tekemisen.

Helsingin kaupunki on sitoutunut reilun kaupan periaatteisiin ja kertoo strategiassaan painottavansa hankintojen vastuullisuutta. Tämä ei kuitenkaan näy sosiaalitoimen käytänteissä eli siinä, mihin julkisia varoja käytetään.

Esimerkiksi akuuttiin tarpeeseen jaettavien ruokakassien sisällöissä tai asiakkaille annettavien maksusitoumusten kohdevalinnoissa vastuullisuutta ei ole otettu huomioon. Sosiaalityön resurssit ja käytännöt kannustavat myöntämään taloudellista tukea tarvitseville asiakkaille maksusitoumuksia halvimpiin vaate- tai elektroniikkaliikkeisiin, joiden tuotantoihin liittyy suuria ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia.

Myös sosiaaliturvan rakenne luo vastuullisuusongelmia. Pitkään toimeentulotuen varassa eläneiden ihmisten on pakon edessä ostettava halvimpia ja vähän kulutusta kestäviä tuotteita. Halvan ja kestämättömän tuotteen ostamista ei perustella pelkästään hinnalla, vaan se johtuu myös toimeentuloturvaan liittyvästä varallisuuden kontrollista. Laki toimeentulotuesta määrittelee varallisuuden, joka on vähennettävä seuraavan kuun tuesta. Tämä tekee säästämisen ja kestävien kulutusvalintojen tekemisen käytännössä mahdottomaksi.

Mahdollistamalla sosiaalityön asiakkaille vain kestämättömien kulutusvalintojen tekemisen järjestelmä ylläpitää sortavia ja ekologisesti kestämättömiä rakenteita, jotka omalta osaltaan lisäävät heikossa asemassa olevien kärsimystä. Tämä on ristiriidassa sosiaalityön arvojen ja periaatteiden kanssa. Sekä sosiaaliturvajärjestelmää että sosiaalityön käytänteitä tulee tarkastella uudelleen vastuullisuuden näkökulmasta. Ekologinen ja sosiaalinen vastuu tulee ottaa järjestelmätasolla osaksi kaikkea julkisten varojen käyttöä.

Kaisla Kulmanen

sosiaaliohjaaja ja sosiaalityön opiskelija

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide