Yli 50-vuotiailta lisämaksu valtion kassaan

Valtion kassaan kertyneet miljardit voitaisiin käyttää lyhentämättöminä valtionvelan hoitoon.

15.2. 2:00

Yksi kevään eduskuntavaalien pääkysymyksistä on hyvinvointivaltion palveluiden turvaaminen myös tuleville sukupolville. Valtion velkaantumista ei haluta lisätä. Suosituimmaksi ratkaisukeinoksi onkin esitetty menoleikkauksia. Kyselyjen mukaan kansakin niitä tahtoo.

Leikkausten ongelma on kuitenkin se, että niistä kärsivät eniten ne sukupolvet, jotka ovat täysin syyttömiä velkaantumiseen ja jotka eivät ole ehtineet nauttia hyvinvointivaltion palveluista samassa mittakaavassa kuin vanhemmat sukupolvet.

Olisiko oikeudenmukaisempaa, että meille yli 50-vuotiaille asetettaisiin suurempi vastuu velan hoidosta? Mehän olemme velkaantumisen päätöksillämme aiheuttaneet. Meiltä voitaisiin kerätä vuosittain verotyyppisenä kertamaksuna esimerkiksi 500 euroa, ja tämä toistettaisiin vuosittain neljän vuoden ajan. Valtion kassaan kertyneet miljardit voitaisiin sitten käyttää lyhentämättöminä valtionvelan hoitoon.

Aki Sirpi

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide