Janne Saarikiven erinomainen kirjoitus (Kuukausiliite 3.2.) on melkein liian myöhään kaikuva varoitus kaikille suomen kieltä ja suomalaisuutta vaaliville tahoille.
Asun perheineni ulkomailla, ja joka kerta Suomessa käydessämme on englannin määrä katukuvassa lisääntynyt. Jopa kaksikieliset lapseni alkoivat jo alakouluiässä ärsyyntyneinä kommentoida sitä, miten Suomessa käytetään niin paljon englantia aivan turhissa yhteyksissä. Kahdessa kielessä ja kulttuurissa kasvaneiden mielestä se oli hölmöä ja väärin.
Lisäksi mainosten englanti on englantia äidinkielenään puhuvien silmissä usein kömpelöä, noloa ja jopa harhaanjohtavaa. Monenko suomalaisen yrityksen markkinointitiimissä on oikeasti kielitaitoisia ihmisiä tarkastamassa, että mainos todella tarkoittaa sitä, mitä siinä yritetään sanoa?
Jos suomea ei vaalita Suomessa ja jos suomalaiset eivät välitä omasta kielestään, ei siitä välitä kukaan muukaan. Kehitys kohti kömpelöä mainosenglantia uutena ”yleiskielenä” tuntuu sitäkin oudommalta, kun muualla maailmassa oman vähemmistökielen vaaliminen ja jopa kuolleista henkiin herättäminen on ollut tapetilla jo pitkään.
Halutaanko suomen rapistuvan omassa maassaan ja katoavan vähemmistökielen asemaan? Onko meillä sadan vuoden kuluttua päiväkoteja, joissa annetaan suomalaisille lapsille oman hukatun kielen alkeisopetusta, koska kotona sitä ei enää puhuta? Kuten Saarikivi kirjoituksessaan totesi, jos Suomessa ei suomea käytetä, mihin tätä koko maata sitten tarvitaan?
Saarikivi esitti myös erinomaisen ehdotuksen todellisesta kansainvälisyydestä. Ajatus koulun vierustoverien kielen oppimisesta on todella hyvä. Eikö Suomen kouluissa tosiaan ole tarjolla arabiaa tai kiinaa yhtenä kielivalintana englannin, ruotsin ja muiden eurooppalaisten kielten rinnalla? Vaikkapa suomen, arabian ja ranskan yhdistelmä avaa aivan uudenlaisia näkökulmia maailmaan.
Oman kielen rikkauden ja monipuolisuuden vaaliminen yhdistyy hienosti muiden kielten oppimiseen ja arvostamiseen. Oppi onnistuu, kun oma kieli on ensin tukevasti hallussa. Englantiakin on toki syytä osata, mutta ei ole mitään syytä antaa sille ylivaltaa eikä päästää sitä runtelemaan omaa erinomaista äidinkieltämme.
Aino Tolme
Oregon, Yhdysvallat
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.