Vauvan itkuisuuteen on olemassa ratkaisuja

Vanhemmille voidaan jo ennalta ehkäisevästi opettaa turvallisia ja toimivia taitoja rauhoitella itkuinen vauva.

Vauvan itkuisuus kuormittaa vanhempia.

21.2. 2:00

Nimimerkki Äiti toi esiin (HS Mielipide 10.2.) itkuisen vauvan vanhemmuuteen liittyvän uupumisen, johon vanhemmat eivät aina saa tarvitsemaansa apua.

Vauvan itkuisuus on yleisesti tunnettu mutta huonosti määritelty ongelma. Kaikki vauvat itkevät jonkin verran, mutta selkeää syytä sille, miksi toiset vauvat itkevät useita tunteja päivittäin, ei ole löydetty.

Vauvan itkuisuus on suurinta siinä vaiheessa, kun moni vanhempi vasta totuttelee vanhemmuuteen. Vanhempi voi ajautua ristiriitaisiin tunnetiloihin, jos hän kokee olevansa kyvytön auttamaan vauvaansa. Vanhemmuutta voi jäädä varjostamaan epäonnistumisen kokemus, jota sosiaalisessa mediassa käytävä vauvan traumatisoitumiseen liitettävä puhe voi vahvistaa.

Pitkäkestoinen ja selittämätön itkuisuus kuormittaa vanhempia voimakkaasti. Vauvan itkuisuus tekee arjesta taistelua ja voi johtaa parisuhdepulmiin, eristäytymiseen ja vanhemman masentumiseen. Tutkimusten mukaan itkuisten vauvojen vanhemmat hakeutuvat vauvan kanssa sairaalapäivystyksiin muita vanhempia herkemmin. Kolkoimmat seuraukset ovat vauvan pahoinpitely, vammautuminen tai kuolema. Kaltoinkohtelun taustalta on useimmiten paljastunut vauvan selittämätön itkuisuus, johon vanhemmat eivät ole saaneet apua.

Vanhempien huoli vauvan itkuisuudesta on syytä ottaa vakavasti.

Vauvan itkuisuuteen pitäisi tarjota konkreettista apua matalalla kynnyksellä jo heti syntymän jälkeen. On tärkeää, että neuvolassa itkuisuus otettaisiin puheeksi ja saatavilla olisi tukea. Myös mahdollisten terveydellisten syiden, kuten refluksin ja allergioiden, poissulkeminen sekä tarvittaessa hoitaminen on tärkeää.

Vanhemmille voidaan jo ennalta ehkäisevästi opettaa turvallisia ja toimivia taitoja rauhoitella itkuinen vauva. Vuonna 2020 toteutettiin väitöstutkimus, jossa lapsivuodeosastolla oleville vanhemmille opetettiin The Happiest Baby -menetelmä itkuisen vauvan rauhoittamiseksi. Menetelmä jäljittelee kohtuolosuhteita ja auttaa vauvaa rauhoittumaan. Tutkimukseen osallistuneet äidit kokivat menetelmän helpoksi ja tehokkaaksi sekä suosittelivat sitä kaikille vauvaperheille.

Itkuisten vauvojen vanhempien kohtaamista, vauvan viestien tulkitsemista sekä vauvan rauhoittelumenetelmien ohjaamista tulisi kouluttaa vauvaperheiden kanssa työskenteleville ammattihenkilöille. Neuvoloissa olisi myös hyvä tarjota tietoa tukipalveluja järjestävistä toimijoista.

Vanhempien huoli vauvan itkuisuudesta on syytä ottaa vakavasti. Mitä varhaisemmassa vaiheessa vanhemmat saavat tukea ja konkreettista apua, sitä enemmän siitä on hyötyä.

Elina Botha

terveystieteiden tohtori, kätilötyön lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu

Annukka Moilanen

vauvojen toimintaterapeutti amk

Päivi Ronkainen

lastenpsykiatri, varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapeutti

Sari Tammikari

terveydenhoitaja amk, pediatrinen unihoitaja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide