Perussuomalaisten teesit (HS 13.2.) koulun uudistamiseksi voisivat toimia vuosikymmenien takaisessa maailmassa. Koulun tehtävänä ei kuitenkaan ole sopeuttaa oppilaita eilisen maailmaan vaan valmistaa heitä rakentamaan parempaa tulevaisuutta.
Nykyoppilaiden valmiudet, tarpeet ja odotukset ovat kovin erilaisia kuin vanhempiensa. Luottamus totuttuihin auktoriteetteihin horjuu. Teknologia muuttaa erityisesti mediaympäristöä syvällisesti. Lukemisen suosio kuvaa muutosta osuvasti: lukemista harrastavien peruskoululaisten osuus on puoliutunut vuosituhannen alusta. Pojista enää alle puolet lukee omaksi ilokseen. Lukuharrastus on keskeisimpiä osaamisen ennustajia.
Oikein toteutettuna inkluusio varmistaa tasavertaisen oppilaiden kohtelun. Se on myös tapa kasvattaa lapsia ja nuoria kohtaamaan yhteiskuntamme luontainen moninaisuus. Jo vuosikymmeniä Suomi on kansainvälisin sopimuksin sitoutunut inklusiiviseen opetukseen.
Itseohjautuvuus ei ole nykykoulun opetusmuoto vaan tavoite, jota kohden oppilaita tuetaan kehittymään. Demokratian ja erityisesti työelämän kehitys edellyttävät koululta lisää huomiota itsenäisen oppimisen taitojen vahvistamiseen. Muutoin uhkana on lisääntyvä nuorten syrjäytyminen.
On totta, että maahanmuuttajataustaisten nuorten tukemisessa suomalainen koulu ei onnistu kovin hyvin. Erityisesti kielellisten valmiuksia vahvistaminen edellyttää lisäponnistuksia. Oppimistulosten heikentymistä näiden oppilaiden osuuden kasvu sen sijaan selittää vain hyvin vähän.
Koulu ei elä tyhjiössä. Lisääntynyt perheköyhyys sekä muut perheiden sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat heijastuvat vääjäämättä lasten edistymiseen. Tulevan hallituksen keskeisimpiä tehtäviä on huolehtia perheiden ja lasten hyvinvoinnista siten, että jokaisella oppilaalla on edellytykset keskittyä oppimisen työhön.
Jouni Välijärvi
professori, emeritus
Jyväskylä
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.