Myös huonosti käyttäytyvä lapsi kuuluu yhteisöön

Kiusaamisen ehkäisy on kaikkien vanhempien asia.

26.2. 2:00

Haastan vanhemmat tukemaan lasten välistä yhdenvertaisuutta niin, että jokainen lapsi kelpaa leikkiseuraksi riippumatta hänen persoonaansa, terveyteensä tai perheeseensä liittyvistä tekijöistä. Lapsi saattaa elää keskellä avioeroa, lastensuojelua, vanhemman menetystä, uhmaikää tai murrosikää – keskellä mitä vain.

Myös huonosti käyttäytyvä lapsi kuuluu yhteisöön. Vanhemmilla on valta avata kotinsa ovet erilaisille lapsille. Otetaan leikkiin se kiukkuisempi lapsi, se erityisempi lapsi ja se joukosta apuvälineen vuoksi poikkeavampi lapsi. Tuetaan vanhempia tuottamaan puhetta, jossa ketään ei jätetä ulkopuolelle siitäkään huolimatta, että jostain ei pitäisi.

Kaikista ihmisistä ei voi pitää, mutta kaikista ihmisistä voi välittää. Työyhteisössäkään ketään ei saa sulkea ulkopuolelle, jos jostain ei pidä. Lähimmäisenrakkaus pitää sisällään kaikki ihmiset. Edistetään sitä eikä niinkään suvaitsevaisuutta, joka jättää tulkinnanvaran, suvaitsenko vai enkö. Tehdään kiusaamisen ehkäisystä meidän kaikkien aikuisen tehtävä.

Päivi Varonen

Joensuu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide