Nuoret toivoivat (HS 16.2.), että mielenterveyden teema olisi näkynyt HS:n vaalikoneen kysymyksissä. Nuoret kommentoivat haastattelussa, että he puhuvat tosi paljon mielenterveydestä ja se koskettaa monia.
Nuoret ovat oikeassa. Nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveys on ollut koetuksella ja oireilu on lisääntynyt. Paha olo tulee ottaa vakavasti.
Vaalikone olisi voinut selvittää ehdokkaiden näkemystä esimerkiksi perustason mielenterveyspalvelujen parantamisesta, kuntoutuspsykoterapian omavastuun poistamisesta nuorilta tai lisäresursseista nuorisopsykiatrian hoitojonojen purkamiseen.
Nuorten mielenterveyskriisiin on ratkaisuja. Mieli ry:n Nuorten hyvinvointiohjelma tarjoaa päättäjille yli 70 toimenpidettä Suomen hallitusohjelmaan. Ratkaisujen löytämiseen antoi asiantuntemustaan yli 140 organisaatiota.
Nuorten hyvinvointiohjelman pääviesti on, että nuorissa itsessään ei ole vikaa. Sen sijaan yhteiskunnan tulee muuttua. Meidän tulee vahvistaa mielenterveyttä kaikissa kasvu- ja koulutusympäristöissä sekä saada niihin riittävästi aikuisia. Nuorille tulee tarjota ihmisarvoinen ja mielekäs arki, toimiva mielenterveystuki ja -palvelut sekä huolehtia maapallon elinkelpoisuudesta.
Nuorten mielenterveyden tulee olla seuraavan eduskuntakauden kärkitavoitteita. Hyvin monella päätöksellä on mielenterveysvaikutuksia, jotka tulee arvioida ja ottaa huomioon. Suomella ei ole varaa olla investoimatta nuorten mielenterveyteen.
Johanna Kujala
yhteiskuntasuhdepäällikkö, Mieli ry
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.