Hannele Tavi ehdotti (HS Mielipide 17.2.), että Helsingin kaupungin asunnot oy:n (Heka) perheasuntoja tulisi segregaation torjumiseksi myydä tietyillä alueilla omistusasunnoiksi ja ostaa perheasuntoja sieltä, missä kaupungin omistamia asuntoja ei tällä hetkellä ole.
Ara-rahoituksen vuoksi Hekan asuntoihin kohdistuu käyttö- ja luovutusrajoituksia, joiden mukaan asunnot on pidettävä vuokra-asuntokäytössä. Hekan kohteet eivät ole asunto-osakeyhtiömuotoisia, vaan ne ovat Hekan suorassa omistuksessa. Yksittäisten asuntojen myyminen ei siis ole mahdollista.
Hekalla on kuitenkin merkittävä rooli asuinalueiden eriytymisen ehkäisemisessä. Kaupungin kasvaessa ja olemassa olevien alueiden täydennysrakentamisella voidaan tehokkaasti monipuolistaa alueiden asuntokantaa. Hekan tonttien täydennysrakentaminen on merkittävä osa tätä uudistamista.
Lisäksi Helsingissä on toteutettu ja suunnitteilla useita purkavan uudisrakentamisen kohteita, joissa käyttöikänsä päässä olevia Hekan taloja puretaan, alueen rakennusoikeutta lisätään ja uudisrakentamisen yhteydessä alueen hallinta- ja rahoitusmuotoja monipuolistetaan rakentamalla Hekan kohteiden lisäksi asumisoikeus- tai omistusasuntoja. Näin tapahtuu esimerkiksi Meri-Rastilassa.
Segregaation torjunta vaatii monia toimenpiteitä, ja asunto- ja maapoliittiset keinot ovat vain osa kokonaisuutta. Kaupunki panostaakin kaupunkiuudistuksen toimintamalliin, jossa kaupungin eri toimialat parantavat kokonaisvaltaisesti valittujen kohdealueiden viihtyisyyttä ja vetovoimaa.
Alueelliset erot eivät johdu pelkästään kaupungin vuokra-asuntojen epätasaisesta jakautumisesta, vaan ilmiö on moninaisempi. Tavoitteena tuleekin olla se, että parannetaan jokaisen mahdollisuuksia hyvään elämään ja asuinympäristöön asuinalueesta tai asunnon hallintamuodosta riippumatta.
Jaana Närö
toimitusjohtaja, Helsingin kaupungin asunnot oy (Heka)
Hanna Dhalmann
asunto-ohjelmapäällikkö, Helsingin kaupunki
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.