Painotetut luokat herättävät suuria tunteita

22.2. 2:00

Ilta-Sanomat kommentoi Helsingissä virkamiesvalmistelussa olevaa esitystä esimerkiksi liikuntaan, musiikkiin tai taideaineisiin keskittyvien painotusluokkien poistamisesta.

”On katsottu, että luokille valikoituu parempiosaisten perheiden lapsia. Maahanmuuttajien lapset taas olisivat aliedustettuina.”

”Painotetusta opetuksesta ei sinänsä luovuttaisi, vain siihen tarkoitetuista luokista. Jos uudistuksesta päätettäisiin, se tulisi voimaan aikaisintaan vuonna 2024.”

”Tieto hankkeesta herättää voimakasta ja ymmärrettävää vastarintaa. Monille koululaisille painotetut luokat tarjoavat mahdollisuuden keskittyä siihen, mihin oma kiinnostus ja lahjakkuus ohjaavat. Vanhempien käsityksen mukaan tämä näkyy myös oppimisrauhana luokissa.”

”Esimerkiksi maahanmuuttajavanhemmilla ei välttämättä ole kunnollista tietoa tällaisen vaihtoehdon olemassaolostakaan. Voisi olla järkevää lisätä tietoa ja mahdollisuuksia niin, että ne todella olisivat kaikkien ulottuvilla. Se voisi olla järkevämpää kuin painotettujen luokkien lopettaminen.”

”Suomessa on pitkään viisaasti yritetty välttää asuinalueiden eriytymistä. – – Erityisesti suurissa kaupungeissa eriytymistä kuitenkin tapahtuu.”

”Jotkut vanhemmat eivät esimerkiksi haluaisi sijoittaa lapsiaan lähikouluihin, joiden oppilaat puhuvat monia eri kieliä. Koulushoppailu on yhdistetty painotusluokkiin, koska niiden avulla on voitu ehkä vaikuttaa kouluvalintoihin.”

”Yleisradion julkaisema koulukone nosti kiistan, koska se kertoi myös tiedon S2-oppilaiden määristä eri kouluissa. He opiskelevat suomea toisena kielenään. Opetusministeri Li Andersson (vas) ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk) ovat arvostelleet Ylen koulukonetta.”

”Ylen ratkaisulla on kuitenkin perusteensa. Opetuksen ongelmiin voidaan puuttua vain poliittisilla päätöksillä. Päätöksentekijöistä äänestävät kansalaiset. Kansalaistenkin käytössä on oltava se tieto, jonka päätöksentekijätkin saavat. Tiedon pimittämisellä ei asioita paranneta.”

Lapin Kansa kirjoittaa, että suuria teollisuusinvestointeja pohjoiseen houkuttelevaa vihreä siirtymä on osoittautumassa onnenpotkuksi koko Pohjois-Suomelle.

”Sen avulla luonnonlain tavoin eteneväksi ennustettu muuttoaalto pohjoisesta etelän ruuhkakeskuksiin voidaan pysäyttää ja kääntää muuttovoitoksi. Vastaavasta aallosta kärsineessä Pohjois-Ruotsissa ennakoidaan jo uutta tilannetta, missä monen kunnan hiipuva asukasluku kääntyy jyrkkään nousuun.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide