Mediassa käydään keskustelua Helsingin suunnitelmasta lakkauttaa painotetut luokat nykymuodossaan (HS 15.2.). Oppilaat saisivat painotettua opetusta edelleen, mutta sijoittuisivat sekaluokkiin muussa opiskelussaan.
Tutkijoiden mukaan (HS 18.2.) musiikkiluokalle päätyy korostetusti meidän paremmin toimeentulevien, korkeasti koulutettujen kantasuomalaisten vanhempien lapsia.
Esimerkiksi maahanmuuttajataustaisten lasten musiikkiluokalle päätymättömyys ei kuitenkaan ole musiikkiluokan ansiota taikka syytä. Ilmiö on todellisuutta, koska yhteiskunnassa on tehty onnettomia päätöksiä kauan ennen kuin lapselle valinnan paikkaa musiikkiluokalle edes tulee.
Musiikkiluokan lakkauttaminen ei edistä segregaation huomioivaa kaavoitusta, ei lisää resursseja varhaiskasvatukseen, ei edistä kielenopetusta erityistä tukea tarvitseville ryhmille, ei kehitä kotoutumispalveluita eikä edistä vähempivaraisten perheiden lasten mahdollisuuksia musiikkiharrastukseen. Nämä ovat todellisia yhdenvertaisuuskeinoja, jotka vaikuttavuutensa lisäksi ovat vaikeita ja kalliita.
Musiikkiluokan lakkauttaminen on helppo keino lakaista suurta ongelmaa pienen maton alle piiloon.
Käytössä oleva tutkimus ei juurikaan tunnista musiikkiluokan olemusta, koska se ei tiedosta itse musiikin olemusta sellaisissa yhteisöissä, joissa musiikki on aktiivisesti läsnä. Musiikkiluokalla olevat oppilaat kehittävät musiikkisuhdettaan matematiikan tunnista ruokavälituntiin. Tällainen etu menetetään kokonaan hajauttamalla lapset musiikkitunnin ulkopuolisessa koulupäivässään.
Musiikkiluokkauudistus olisi erittäin muodollinen edistysaskel yhdenvertaisuuden eteen. Samalla se vähentäisi niin musiikin harrastajia kuin ammattilaisiakin tulevaisuuden Suomessa.
Poliitikon tulee katsoa tarjotun tutkimuksen läpi sellaiseen tulevaisuuteen, jossa todellinen musiikkiluokka on mahdollisuus nykyistä useammalle musiikista voimaantuvalle lapselle.
Samassa tulevaisuudessa koulushoppailuakin väistetään.
Leo Kylätasku
isä, ammattimuusikko ja musiikkipedagogi
Porvoo
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.