Koulutuksen määrä ei takaa laatua

Pian meillä on suuri joukko korkeakoulutettuja, joiden ammattiosaaminen on mitä sattuu.

25.2. 2:00

Mervi Vidgrén ja Jukka Kola kirjoittivat (HS Mielipide 23.2.), että koulutustason nosto ratkaistaan korkeakoulutuksella. Olen samaa mieltä siitä, että muodollinen taso nousee, kun koulutettujen ja suoritettujen tutkintojen määrä nousee. Määrä ei kuitenkaan takaa laatua eikä raha ratkaise kaikkea – se on välttämätöntä, mutta ei riittävä ratkaisu.

Osaamisen nostaminen edellyttää myös opetuksen sisältöjen, menetelmien ja laadun kriittistä arviointia, päivittämistä ja kehittämistä ammattioppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Suoritettujen tutkintojen määrää nousee, kun vaatimustaso pudotetaan tarpeeksi alas, mutta osaamisen nostaminen on todellinen haaste, johon tulee panostaa.

Tutkinto ei enää nykyäänkään ole osaamisen tae, ja pian meillä on suuri joukko korkeakoulutettuja, joiden ammattiosaaminen on mitä sattuu.

Hannele Tainio

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide