Kaikki oppilaat painotusluokalle

Oriveden yhteiskoulussa kaikki oppilaat opiskelivat painotusluokalla, kunnes valinnaisaineiden osuutta pienennettiin opetussuunnitelmassa.

24.2. 2:00

Oriveden yhteiskoulussa kaikki oppilaat opiskelivat painotusluokalla vuosituhannen vaihteessa. Painotus oli sidottu valinnaisainevalintoihin. Valinnaisainekiintiö oli silloin tuntikehyksessä suurempi kuin nykyisin. Painotusluokkia olivat kieli-, kädentaito-, liikunta-, matematiikka-, musiikki- ja viestintäluokat. Viestintäluokkalaisten opiskelu painottui kuvataiteeseen ja äidinkieleen.

Järjestelyn tuloksena syntyi motivoivia oppimisympäristöjä, ja siihen oltiin varsin tyytyväisiä.

Painotusluokat toimivat kymmenisen vuotta. Ne jouduttiin lopettamaan uuden peruskoulun opetussuunnitelman tultua voimaan vuonna 2006. Uudessa suunnitelmassa valinnaisaineiden osuutta oli pienennetty. Valinnaisaineiden kiintiön pienentämiseen oli monia syitä. Keskeisin oli pakollisen terveystiedon oppitunnin sisällyttäminen yläluokkien tuntikehykseen.

Silloinen opetusministeri Maija Rask (sd) ajoi eduskunnassa läpi lakimuutoksen, johon nojaten muutos opetussuunnitelmaan tehtiin poikkeuksellisella tavalla. Sivistysvaliokunta vastusti muutosta. Eduskunnassa aloite meni kuitenkin läpi, koska kansanedustajille olisi ollut kohtalokasta leimautua terveyden vastustajiksi.

Valinnaisainekiintiön kasvattaminen voisi nytkin olla keino parantaa koulujen mahdollisuuksia luoda omintakeisia ja paikallisiin olosuhteisiin hyvin sopivia oppimisympäristöjä.

Seppo Töyssy

kuvataideopettaja, eläkkeellä

Orivesi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide