Mielipidesivulla (HS 22.2.) oli ammattilaisten kirjoitus hoivakotien arjesta. Täyttä asiaa kaikki, mutta siinä puututtiin pääasiassa ikäihmisten fyysiseen toimintakykyyn. Henkisen toimintakyvyn ja vireyden ylläpitoon olisi myös syytä panostaa enemmän.
Nyt puhun pelkästään omista huomioistani, kun olen vieraillut muistisairaan ystäväni luona eräässä hoivakodissa. Toivon, että kukaan ei tulkitse ja tuomitse kirjoitustani syrjiväksi, se ei todellakaan ole tarkoitus. Päinvastoin on syytä olla kiitollinen jokaisesta käsiparista, joka helpottaa hoiva-alan työvoimapulaa.
Tuntuu vain pahalta, kun suomenkielistä ja suomalaistaustaista henkilökuntaa on ainakin tässä hoivakodissa aivan liian vähän. Joissakin työvuoroissa heitä ei ole edes yhtäkään. Ulkomaalaistaustaiset hoitajat ovat kyllä hyvin ystävällisiä ja kohteliaita ja varmasti ammatissaan osaavia, mutta jotakin heiltä puuttuu.
Nimittäin suomen kielen osaaminen ja suomalaisen kulttuurin tuntemus.
Suomen luonto, vuodenaikojen vaihtelu, sää, juhlapyhät, ruokakulttuuri, entisajan musiikki, vanhat perinteet – siinä on muutamia hyviä aiheita pikku jutusteluun hoitotyön lomassa. Uskon että tällainen jutustelu auttaisi myös muistisairasta henkilöä pysymään edes vähän kiinni arjessa ja maailman menossa, koska ”vanhat asiat” ovat hänellä ehkä vielä jotenkin hallussa. Tai ovat ainakin tuttuja ja tunnistettavia.
Minua surettaa tämän ennen niin iloisen ja puheliaan ystäväni kohtalo. Pian hoivakotiin muuttamisen jälkeen hänen puhekykynsä alkoi hiipua kunnes katosi kokonaan. Liikuntakyky hävisi samalla tavalla. Nyt hän elää täysin omassa suljetussa maailmassaan, johon ei ole pääsyä. Tiedän ja ymmärrän hyvin, että tämä sairaus ei ole parannettavissa ja pahenee edelleen, mutta olisiko sen eteneminen voinut hidastua aktiivisella kommunikoinnilla ja vuorovaikutuksella?
Mielestäni pelkästään hoivakodeissa työskentely ei myöskään palvele muunmaalaista hoitohenkilöstöä. Eihän heidän omakaan suomen kielen taitonsa kehity, jos ja kun ei synny oikeaa keskustelua muistisairaiden asukkaiden ja olemattomien suomalaiskollegoiden kanssa.
Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.