Olen onnekas, kun sain aikuisiällä Asperger-diagnoosin

Autismikirjon diagnooseja tarvitaan.

5.3. 2:00

Helsingin Sanomien jutussa psykiatri Katriina Kuusesta (23.2.) kerrottiin potilaista, jotka ”metsästävät neuropsykiatrisia diagnooseja”. Kuusi kertoi potilaidensa luonnehtineen, että Aspergerin oireyhtymä- tai adhd-diagnoosin saaminen vapauttaisi heitä syyllisyydestä. Jutusta sain käsityksen, että tällaisille ihmisille ei tulisi näitä diagnooseja antaa.

Itse olen onnekas, koska olen saanut aikuisiällä autismikirjoon kuuluvan Asperger-diagnoosin. Kun hakeuduin neuropsykiatrisiin tutkimuksiin, en itsekään tiennyt varmaksi, mistä arkeni vaikeuksissa oli kyse. Huolellisen ja ammattitaitoisen selvittelyn tuloksena diagnoosi asetettiin.

Onneksi en tutkimuksissa törmännyt vähättelevään asenteeseen vaan pohdintani ja uupumukseni otettiin tosissaan. Tutkimukset tehdään monilla paikkakunnilla aikuispsykiatrialla. On vaikeaa kuvitella, että joku hakeutuisi tai edes pääsisi noihin palveluihin kevyin perustein.

Saamani diagnoosi ei ole sellainen, joka vapauttaisi minut yhteiskunnan velvoitteista tai itse itselleni asettamista arjen sujumisen vaatimuksista. En myöskään ole päässyt eroon sen pohtimisesta, olisinko sittenkin voinut välttää vaikkapa sosiaalisissa suhteissa tai työelämässä tapahtuneet ikävät tilanteet toimimalla jotenkin paremmin.

Diagnoosi vahvistaa kyllä myös sitä, että tietyt asiat, kuten vaikkapa onneton nimimuisti eivät minun kohdallani korjaannu harjoittelemalla. Tällaisten pysyvien vaikeuksien hyväksyminen ei ole helppoa, mutta diagnoosin myötä sellaistakin on edessä.

Neuropsykiatristen ominaisuuksien tunnistamiseen ja niistä aiheutuvien haasteiden kanssa painivien ihmisten auttamiseen tarvitaan lisää osaamista ja matalan kynnyksen palveluja. Näiden piirteiden kanssa voi elää ihan hyvää elämää. Ominaisuuksieni tiedostaminen ja ymmärretyksi tuleminen erilaisissa palveluissa on avain siihen, että jaksan itse tehdä sen oman osuuteni yhteiskunnassa pärjäämiseen.

Entinen outolintu

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide