Kansalaisia pitää syyllistää koulusegregaatiosta

Huoltajilla on moraalisia velvollisuuksia myös muita kuin omia lapsiaan kohtaan.

24.2. 14:00

Dosentti Jari Salminen kirjoitti (HS Mielipide 22.2.), että koulushoppailu on ongelmallinen sana, joka syyllistää vanhempia. Sana on kyllä ongelmallinen, mutta itse syyllistämistä ei voida välttää, jos koulusegregaatio halutaan pysäyttää.

Salmisen mukaan huoltajien velvollisuus on turvata lapsilleen niin hyvät oppimisen edellytykset kuin mahdollista. Nähdäkseni huoltajilla ei voi silti olla oikeutta koulujärjestelmään, joka sallii hyväosaisten vanhempien segregoida koulutusvalinnoilla vähäosaiset lapset.

Huoltajilla onkin moraalisia velvollisuuksia myös muita kuin omia lapsiaan kohtaan. Heitä tulee syyllistää, jos he kansalaisina ja äänestäjinä eivät puolusta mahdollisuuksien tasa-arvoa vaan hiljaisesti hyväksyvät koulujen segregoitumisen tavoitellessaan omien lastensa etua.

Perheiden koulutusvalintoja vaikuttavampia ovat asunto- ja koulutuspoliittiset ratkaisut, joilla puututaan koulujen sisäisen ja koulujen välisen segregaation syihin. Siksi vanhempien tulisi tukea toimia, joilla eriarvoistavia rakenteita puretaan koulujärjestelmästä. Painotusluokkien purkaminen vähentäisi koulujen sisäistä segregaatiota.

Salmisen mukaan painotusluokkien olemassaoloa ei voida ratkaista tieteellisesti. Ongelman ymmärtäminen edellyttää silti sekä ilmiön empiiristä tutkimusta että moraalifilosofista punnintaa, jossa huomioidaan jokaisen lapsen oikeus tasa-arvoon, riittävän hyvään koulutukseen ja riittävän laajoihin koulutuksellisiin vapauksiin. Ymmärrystä eivät sen sijaan lisää ideologiset iskusanat, kuten ”koulushoppailu”, ”tasapäistäminen” (HS Pääkirjoitus 17.2.) tai Salmisen mainitsema ”kouluholhoilu”.

Painotettu opetus ei edellytä segregoivia painotusluokkia, joten esimerkiksi mahdollisuuksien tasa-arvo ja koulutusvalintojen vapaus voidaan hyvin sovittaa yhteen.

Lauri Ojalehto

filosofian opettaja, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide