Nuorten pitäisi päästä äänestämään

Vaikuttamisen mahdollisuus on annettava niille, joita tulevaisuus todella kiinnostaa.

Eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta.

26.2. 2:00

Äänestämisen tärkeydestä jauhetaan nuorille jatkuvasti koulussa, vaikka äänestysoikeutta ei ole tiedossa vielä pitkään aikaan. Nuoria halutaan paremmin mukaan politiikkaan ja päättämiseen. Tästä huolimatta siihen ei kuitenkaan anneta todellista mahdollisuutta.

Kuvitellaan, että 16-vuotiaalla ei voi olla mitään tarpeeksi tärkeää sanottavaa eikä käsitystä maailman menosta. Tosiasiassa monet nuorista ovat nykyään jopa vanhempia sukupolvia valveutuneempia ja halukkaita vaikuttamaan. On myös ironista kuunnella, kun joku väittää, että 16-vuotiaat eivät ole tarpeeksi kypsiä äänestämään. Olemme kuitenkin rikosoikeudellisessa vastuussa.

Äänestysiän laskeminen voisi lisätä äänestysinnokkuutta. Siitä tulisi näin ajankohtaisempaa yhdessä koulussa opiskelun kanssa. Vaikuttamisen mahdollisuus on annettava niille, joita tulevaisuus todella kiinnostaa.

Linnea Rosnell

yläkoululainen, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide